Dark
Light

Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum is klaar

Auteur:
1 minuut leestijd

Bronzen Shiva, een van de topstukken van het Aziatisch Paviljoen – Foto: Rijksmuseum
Het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum is af. De Rijksgebouwendienst heeft dat deze week bekendgemaakt.

De architect en de conservator van het paviljoen spreken van een “juwelendoosje” en stellen dat “Cuypers tevreden kan zijn”. Het Rijksmuseum opent na de grootscheepse renovatie in opdracht van de Rijksgebouwendienst in 2013 zijn deuren weer voor het publiek. Ook het nieuwe Aziatisch Paviljoen is dan open.

Het paviljoen is 670 vierkante meter groot staat in de tuin van het museum, tussen het hoofdgebouw en de zuidelijke uitbouw. Het heeft een onregelmatige vorm en staat in een vijver. Daarmee is het volgens de architect een soort ‘folly’, zoals ook wel in Engelse landschapstuinen staan.

In verband met wat laatste stukwerk is de collectie nog niet opgesteld in het paviljoen.De collectie bevat onder meer voorwerpen uit China, Japan, Indonesië en India. Daarvan zullen er 365 getoond worden, in regelmatig wisselende opstelling.

Een van de topstukken is een levensgrote bronzen Shiva. Dit werk is ongeveer duizend jaar oud en stond vroeger in een Indiase tempel. Voor zover bekend gaat het om het grootste bronzen beeld uit de Chola-periode in een museale collectie buiten India.

Röntgenonderzoek wees onlangs uit dat het beeld geheel massief is gegoten. Het ruime anderhalve meter hoge beeld weegt driehonderd kilo.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×