Batavialand krijgt functie als Nationaal Scheeps-archeologisch Depot

1 minuut leestijd
Museum Batavialand, 2018
Museum Batavialand, 2018 (CC BY-SA 4.0 - Vysotsky - wiki)

Het Erfgoedcentrum Batavialand in Lelystad krijgt de functie van Nationaal Scheeps-archeologisch Depot. Dat hebben minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Michiel Rijsberman, gedeputeerde Kunst en Cultuur van de Provincie Flevoland, vandaag bekendgemaakt.

Het ministerie trekt hier eenmalig ruim 5 miljoen euro voor uit en daarnaast jaarlijk 0,4 miljoen. De provincie Flevoland draagt eenmalig 2 miljoen bij en 0,3 miljoen jaarlijks.

Sinds 2016 beheert Batavialand de maritiem archeologische collectie van de staat. Het centrum heeft ook veel kennis en expertise in huis op het gebied van maritieme archeologie waardoor het nu officieel is aangewezen als scheeps-archeologisch depot. Maritiem archeologische vondsten uit de Noordzee en (grotere) scheepsarcheologische vondsten uit heel Nederland worden hier ondergebracht. Een bekend voorbeeld is de IJsselkogge uit Kampen, die nu al door Batavialand wordt geconserveerd. Minister Van Engelshoven:

“Nederland heeft een belangwekkend maritiem verleden. Conservering en toegankelijkheid daarvan voor een breed publiek heb ik hoog in het vaandel staan. Batavialand beheert al sinds 2016 de maritiem archeologische collectie van de staat. En heeft veel kennis en expertise opgebouwd. Batavialand is daarnaast een museum en biedt daarmee de optimale condities om onze maritiem archeologische vondsten uit het depot ook aan het publiek te tonen.”

Ook interessant: Batavia dreigt voor tweede keer te vergaan
Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×