Bij opgravingen op de site van het oude Aptera op Kreta hebben archeologen twee kleine, maar bijzondere beelden gevonden die de goden Artemis en Apollo voorstellen.
De beelden, die waarschijnlijk bij elkaar hoorden, zijn (inclusief sokkel) ongeveer een halve meter hoog. Artemis werd gegoten in brons, haar tweelingbroer Apollo werd uit marmer gehouwen.
Het beeld van de jachtgodin Artemis, die werd aanbeden in Aptera, verkeert in zeer goede staat. Alle ledematen zijn intact en de godin poseert alsof ze klaarstaat om een pijl af te schieten. Het Apollo-beeld is eenvoudiger van stijl en heeft sporen rode verf op zijn sokkel.
Stad zonder vleugels
Gedurende de Minoïsche beschaving en de Hellenistische periode was Aptera een machtige stadstaat. Volgens de archeologen dateren de beelden uit de tweede helft van de eerste eeuw of het begin van de tweede eeuw na Christus. De sculpturen werden waarschijnlijk geïmporteerd naar Kreta als woonaccessoires voor een luxe villa uit de Romeinse periode.
Volgens de Griekse mythologie was Aptera het toneel van een zangwedstrijd tussen de muzen en de sirenen. De muzen wonnen en als straf werden bij de sirenen hun veren uitgetrokken. Daardoor stortten ze in zee. De stad kreeg vervolgens de naam Aptera, wat ‘zonder vleugels’ betekent.
Overzichtspagina: Griekse mythologie