Dark
Light

België slaat toch Waterloo-munten

1 minuut leestijd
Waterloo munt van 2,5 euro
Waterloo munt van 2,5 euro

Het was eigenlijk de bedoeling dat België een munt van 2 euro zou slaan naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Frankrijk blokkeerde dat echter met een veto. De munt had volgens het land “een negatieve connotatie voor een deel van de Europese bevolking”. België heeft dit Franse veto nu omzeilt. Het slaat een Waterloo-munt van 2,50 euro en daar is geen toestemming voor Frankrijk van nodig.

Waterloo munt van 10 euro
Waterloo munt van 10 euro
Bijzondere ontwerpen van 2-euromunten moeten altijd goedgekeurd worden door de Europese Raad van Ministers. Voor een munt van 2,50 euro is dat niet nodig omdat die niet in het betalingsverkeer terecht komen. Het is puur een herdenkingsmunt.

Op de herdenkingsmunt van 2,50 euro is het monument van Waterloo te zien en een afbeelding van de positie van de Franse en geallieerde troepen tijdens de veldslag. Er komt ook een muntstuk van 10 euro. Deze toont een belangrijk moment van de Slag bij Waterloo, namelijk het moment waarop Wellington de komst van de Pruisische bondgenoot aankondigt. Ook de geblesseerde prins Willem van Oranje, de latere koning Willem II, is op deze munt te zien.

Nederland

Ook Nederland komt met een Waterloo-munt. Maandag slaat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de eerste herdenkingsmunt van vijf euro, het zogenoemde Waterloo Vijfje. De voorzijde toont een portret van koning Willem-Alexander en de achterzijde toont de ‘steek’ die de prins van Oranje tijdens de beruchte slag droeg.

Het Waterloo Vijfje
Het Waterloo Vijfje
×