Dark
Light

Belgische bibliotheek verwerft afgewezen tekening van Léon Spilliaert

1 minuut leestijd
Detail van de tekening van Léon Spilliaert
Detail van de tekening van Léon Spilliaert

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) heeft een nieuwe tekening van Léon Spilliaert (1881-1946) verworven. De tekening van een van de meest vooraanstaande Belgische kunstenaars van de eerste helft van de twintigste eeuw dateert uit 1907.

Het gaat om een omslagontwerp voor Le Sculpteur de masques, een toneelstuk van de Belgische schrijver Fernand Crommelynck (1886-1970). De tekening dateert uit Spilliaerts jonge jaren. Wat de bibliotheek betreft zijn de “expressionistische sfeer en sombere schoonheid” ervan typerend voor vroege “zwarte” periode van de kunstenaar.

Het toneelstuk Le Sculpteur de masques werd in datzelfde jaar gepubliceerd door de Brusselse uitgever Edmond Deman (1857-1918), maar het ontwerp van Spilliaert kon hem niet bekoren, waardoor de illustratieopdracht nooit werd uitgevoerd. De KBR:

Het originele ontwerp is daarmee een unieke getuigenis van Spilliaerts vroege worstelingen als boekillustrator.

Léon Spilliaert, Coverontwerp voor Le Sculpteur de masques, 1907
Léon Spilliaert, Coverontwerp voor Le Sculpteur de masques, 1907. Gewassen Oost-Indische inkt, kleurpotlood en potlood op papier, 452 x 313 mm. KBR, Prentenkabinet, inv. F-2024-1.

Een tweede, eveneens nooit uitgevoerd ontwerp van Spilliaert voor Le Sculpteur de masques wordt bewaard in het Museum van Elsene.

Autodidact

Léon Spilliaert werd geboren als de oudste van zeven kinderen in Oostende, waar zijn vader een parfumerie uitbaatte. Van kinds af aan toonde de jonge Belg interesse in kunst en tekenen, maar hij zou nooit een formele academische opleiding volgen. Als autodidact ging hij zijn eigen weg en ontwikkelde hij zijn eigen, melancholische stijl. Vandaag de dag wordt Spilliaert erkend als een van de meest invloedrijke Belgische kunstenaars van de vroege twintigste eeuw.

De ontwerptekening voor Le sculpteur de masques wordt opgenomen in de Spilliaert-verzameling van de KBR, die meer dan honderdvijftig tekeningen omvat. Het werk is voor de bibliotheek aangekocht door de Koning Boudewijnstichting, die daarbij gesteund werd door het Fonds Marie-Jeanne Dauchy.

Boek: Léon Spilliaert: de droom van anderen

×