Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding is in Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk de komende maanden de dubbeltentoonstelling ‘Bevrijding! Belgen in Duitse kampen’ te zien, met nooit eerder vertoonde foto’s die een onthullende kijk bieden op de laatste oorlogsmaanden van 1945.
De tentoonstelling in Kazerne Dossin is gewijd aan de Belgische zending bij de bevrijding van Buchenwald. De collectie toont de doortocht door het desolate Duitsland, maar ook het kampleven van daders en slachtoffers, folteringen, de bevrijding en repatriëring.
Zwaartepunt vormen de portretten van bevrijde Belgen waarvan Kazerne Dossin er een zestigtal wist te identificeren en hun levensverhaal te reconstrueren. De ontmenselijkte gevangenen, die in Buchenwald louter een nummer waren, krijgen zo opnieuw een gezicht.
Paul Lévy
In het Fort van Breendonk ontdekt de bezoeker het parcours van de Belgische oorlogscorrespondent Paul Lévy. Samen met cineast / fotograaf Raphaël Algoet volgde hij de geallieerde troepen door België, Nederland en Duitsland. Lévy, zelf voormalig Breendonkgevangene, had bijzondere interesse in de kampen en de gevangenissen. De tentoonstelling treedt aan de hand van foto’s, voorwerpen en artikels in zijn voetsporen.