Bewakingsbeelden monstrans-roof vrijgegeven

/
1 minuut leestijd

De politie heeft woensdag bewakingsbeelden vrijgegeven van de roof van een kostbare monstrans uit Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De monstrans


Het museum werd op 29 januari rond half drie ’s middags slachtoffer van een ramkraak. Twee mannen kwamen op een scooter naar het museum gereden. De bijrijder stapte af en sloopte een grote ruit. Vervolgens ging hij het museum in en sloeg hij een vitrine kapot. De achttiende-eeuwse monstrans die in deze vitrine stond, werd door de dief meegenomen. Medewerkers van het museum probeerden de man hierna tevergeefs tegen te houden. Ze wisten wel een tas van de man af te pakken met daarin een deel van de monstrans te zitten.

Dit blijkt achteraf het kostbaarste deel van de monstrans te zijn, het deel met de vergulde stralenkrans met daarop een groot aantal edelstenen. De monstrans is als kunstvoorwerp dus niet meer compleet en volgens de politie daarom onverkoopbaar. De politie:

Als het de dieven zou gaan om het goud of zilver komen zij ook bedrogen uit. Het omsmelten is een moeilijke klus en de opbrengst zal in verhouding zeer gering zijn.

Woensdag toonde de politie in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld beelden van de roof. Daarop is te zien dat de dief zeer snel te werk ging. Bij de politie waren al verschillende tips binnengekomen. Gehoopt wordt dat er na vertoning van de bewakingsbeelden nieuwe tips zullen komen.

Gerelateerde boeken:

Museumdirecteur Marieke van Schijndel over de zaak:

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Nog maar één paus te gaan?

Hierna verschenen

De katholieke emancipatie