Bibliotheken digitaliseren zeldzame Nederlandse werken

1 minuut leestijd

De Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden gaan circa 7.500 boeken uit de periode 1781 tot 1800 digitaliseren.

Onder de naam Dutch Prints Online wordt gestart met de opbouw van een digitale collectie van in Nederland gedrukte boeken uit deze periode. Het resultaat, circa 1,3 miljoen gedigitaliseerde pagina’s, is medio 2010 voor het publiek te zien op www.dutchprintsonline.nl. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dutch prints online

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam (UBA) en Leiden (UBL) gaan delen van hun collectie digitaliseren. Het gaat om achttiende-eeuwse boeken die de leeszalen van de bibliotheken niet mogen verlaten. Online publicatie vergroot de toegankelijkheid van het materiaal. Bovendien geeft digitalisering mogelijkheden voor geheel nieuwe vormen van onderzoek, vooral door de geavanceerde zoekmogelijkheden.

Digitalisering

Dutch Prints OnlineDe selectie van de te digitaliseren boeken is gemaakt door een wetenschappelijke adviesraad, bestaande uit deskundigen op het terrein van de geesteswetenschappen. De adviesraad selecteerde de boeken aan de hand van thema’s: geschiedenis en politiek, economie en handel, wetenschap en ideeëngeschiedenis, godsdienst en samenleving, dagelijks leven en samenleving, beeldende kunst, literatuur en toneel.

Selectie

De boeken worden van tevoren stuk voor stuk beoordeeld op hun fysieke staat. Het scannen vindt plaats met behulp van een speciale ‘boekenwieg’. Zo wordt voorkomen dat de band (vooral de rug) te zwaar wordt belast of beschadigd. Onlangs sloot de KB een overeenkomst met het bedrijf MicroFormat uit Lisse om de komende twee jaar de 1,3 miljoen pagina’s te laten digitaliseren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×