Dark
Light

Bijzonder portret tsarina Jekatarina I even te zien

Auteur:
1 minuut leestijd
Het portret van tsarina Jekatarina I (Museum Geelvinck)

Bij Museum Geelvinck in Amsterdam is naar aanleiding van het Museumweekend en de opening van het Nederland-Rusland Jaar tijdelijk een portret van tsarina Jekatarina I te zien. Zij was de minnares en tweede vrouw van Peter de Grote. Het portret is het vroegst bekende schilderij dat van Jekatarina bekend is.

Huis in Litouwen waar Jekatarina haar jeugd doorbracht (Museum Geelvinck)


Peter de Grote maakte in 1712 officieel zijn huwelijk bekend met minnares, de Litouwse boerendochter Marta Helena Skavronskaja. Zij zou hem na zijn dood opvolgen als tsarina Jekatarina I. Naar aanleiding van hun huwelijk, portretteerde de Deense schilder Andreas Möller (1684-1762) haar. Volgens Museum Geelvinck is het een “opmerkelijk levensecht portret waarop zij zonder enige juwelen of andere opsmuk staat afgebeeld”. Het is ook eerste westerse portret dat van een Russische vorstin werd gemaakt.

Jekatarina was de tweede vrouw van Peter de Grote. Zij had een opmerkelijke levensloop. Als katholieke wees uit Litouwen, haar vader was een boer van Poolse origine, klom zij op tot de maîtresse van Peter de Grote en uiteindelijk zijn wettelijke vrouw en opvolger als tsarina Jekatarina I.

Het eerste portret, dat van Jekatarina vervaardigd is, wordt ter gelegenheid van het bezoek van President Vladimir Poetin aan Amsterdam voor de opening van het Nederland-Rusland Jaar 2013 enkele dagen in Amsterdam getoond. Het bijzondere portret is gedurende het Museumweekend en op maandag 8 april in Museum Geelvinck te bewonderen. Zie ook de website van Museum Geelvinck

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×