Dark
Light

Bijzondere beelden van het ‘Lam Gods’

Auteur:
1 minuut leestijd
Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk
Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk

Detail van een IRR-opname van het paneel ‘Tronende Christus’
Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) heeft een serie bijzondere infraroodbeelden van het wereldberoemde ‘Lam Gods’ online gezet.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. In 2010 werd het altaarstuk uitvoerig onderzocht. Het KIK heeft recent een aantal van de digitale hogeresolutiebeelden die destijds werden gemaakt online gezet.

Aan de hand van de zogenaamde infraroodreflectogrammen (IRR) en röntgenfoto’s kan het publiek hierdoor voor het eerst ook een kijkje nemen onder het verfoppervlak. De IRR-opnames kunnen gratis en in maximale resolutie bekeken worden op de website van het KIK.

Over enige tijd zal er een uitgebreidere website gelanceerd worden door het KIK, Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Het project wordt medegefinancierd door The Getty Foundation en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het is de bedoeling dat de uitgebreide website vanaf begin volgend jaar te bezoeken is.

Lees ook: ‘Rechtvaardige Rechters’ van het Lam Gods onder handen genomen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×