Week van de koloniale geschiedenis

Bijzondere beelden van het ‘Lam Gods’

Detail van een IRR-opname van het paneel ‘Tronende Christus’
Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) heeft een serie bijzondere infraroodbeelden van het wereldberoemde ‘Lam Gods’ online gezet.

Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van dé meesterwerken van de Vlaamse Primitieven. In 2010 werd het altaarstuk uitvoerig onderzocht. Het KIK heeft recent een aantal van de digitale hogeresolutiebeelden die destijds werden gemaakt online gezet.Aan de hand van de zogenaamde infraroodreflectogrammen (IRR) en röntgenfoto’s kan het publiek hierdoor voor het eerst ook een kijkje nemen onder het verfoppervlak. De IRR-opnames kunnen gratis en in maximale resolutie bekeken worden op de website van het KIK.

- advertentie -

Over enige tijd zal er een uitgebreidere website gelanceerd worden door het KIK, Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel. Het project wordt medegefinancierd door The Getty Foundation en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het is de bedoeling dat de uitgebreide website vanaf begin volgend jaar te bezoeken is.

Lees ook: ‘Rechtvaardige Rechters’ van het Lam Gods onder handen genomen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: