Dark
Light

Bommenwerper uit WOII gevonden bij Ikaria

Auteur:
1 minuut leestijd
Bommenwerper uit WOII gevonden bij Ikaria (Still YouTube)
Bommenwerper uit WOII gevonden bij Ikaria (Still YouTube)

Duikers hebben een bijzondere vondst gedaan in de Egeïsche Zee bij Ikaria. Op de zeebodem ten zuiden van het eiland ontdekten zij een zeldzame tweemotorige bommenwerper van de Griekse luchtmacht uit de Tweede Wereldoorlog.

Willekeurige Martin Baltimore-bommenwerper (wiki)
Willekeurige Martin Baltimore-bommenwerper (wiki)
Het vliegtuig van het type Martin Baltimore ligt op een diepte van 16 meter ter hoogte van het dorp Manganitis. Volgens de Griekse zender ERT Aegio verkeert het in zeer goede staat. Het is – voor zover bekend – de enige bommenwerper van dit type dat na de oorlog werd teruggevonden.

Van de Martin Baltimore-bommerwerper zijn er in totaal 1500 geproduceerd. De toestellen werden in het begin van de jaren veertig gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Glenn Martin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het model voornamelijk gebruikt door de luchtmacht van Groot-Brittannië, Australië, Canada en Zuid-Afrika.

Griekenland schafte de toestellen aan in september 1943 en had in totaal 79 van deze lichte bommenwerpers in gebruik. Tijdens de nazi-bezetting hadden de vliegtuigen hun basis in Noord-Afrika. In 1944 werden ze gebruikt tegen Duitse doelen op de eilanden in de Egeïsche Zee.

Crash

Het vliegtuig dat bij Ikaria werd gevonden stortte op 20 april 1945 in zee toen het op weg was naar Thessaloniki. Een van de motoren viel uit en de piloot probeerde een noodlanding te maken, maar dat lukte niet vanwege het slechte weer. Twee van de vier bemanningsleden overleefden de crash. Volgens de archieven van het Historisch Museum van de Griekse luchtmacht werd de reden voor het uitvallen van de motor nooit ontdekt.

Het toestel op de zeebodem bij Ikaria is met behulp van de archieven van de Griekse luchtmacht, verklaringen van de lokale bevolking en een oude foto van een andere duiker in kaart gebracht. Een professioneel duikteam heeft het wrak gefilmd.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: Bombers – From the First World War to Kosovo

Beelden van het vliegtuigwrak op de zeebodem:

×