Bram Stoker (1847-1912) – Geestelijk vader van Dracula

1 minuut leestijd
Bela Lugosi als Dracula (1931)
Bela Lugosi als Dracula (1931)

Het was in november 2012 precies 165 jaar geleden dat de Ierse schrijver Bram Stoker (1847-1912) werd geboren. De auteur werd vooral bekend met zijn vampierenroman Dracula.

Google Doodle voor Bram Stoker
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 165e geboortedag van Bram Stoker werd het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding met personages uit het beroemde boek van Stoker. Geheel rechts is Dracula zelf te zien, met op de achtergrond zijn kasteel, Kasteel Bran.

Dracula – Bram Stoker
Bram Stoker werd op 8 november 1847 geboren in Dublin. Hij werd vooral bekend met zijn vampierenroman Dracula die in 1897 werd gepubliceerd. Het boek gaat over een aristocratische roofvampier die in Transsylvanië woonde en die op een dag naar Londen reist.

Inspiratie

De Ierse horrorschrijver liet zich bij het schrijven over deze fictieve Dracula vermoedelijk inspireren door verhalen over Vlad de Spietser (ca. 1431-1476). Deze vorst van Walachije verzette zich tegen oprukkende Ottomanen en stond bekend om zijn gruwelijke martelingen.

Het verhaal van Dracula is verschillende keren verfilmd. Regisseur Francis Ford Coppola maakte in 1992 onder de titel Bram Stoker’s Dracula nog een filmversie van het vampierverhaal.

Lees ook: Vlad Dracula (ca. 1431-1476) – Bijgenaamd ‘de Spietser’
Boek: Dracula van Bram Stoker

Trailer van Bram Stoker’s Dracula:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×