Britten willen ‘De Lachende Rembrandt’ nog niet laten gaan

De Lachende Rembrandt
Het Getty Museum in Los Angeles kocht in mei het portret De Lachende Rembrandt. Het is echter nog maar de vraag of het schilderij van de jonge Rembrandt ooit in het Getty Museum te zien zal zijn. De Britten willen het werk namelijk nog niet laten gaan. Dat meldt de BBC.

De Britse minister van Cultuur, Ed Vaizey, maakte dinsdag bekend dat het schilderij in ieder geval tot 15 oktober van dit jaar Groot-Brittannië niet mag verlaten.


Tot die tijd kunnen Britse musea en verzamelaars proberen om bijna 19 miljoen euro bij elkaar te brengen om het schilderij te kopen. Volgens de minister is het schilderij van “uitzonderlijke betekenis”. Hij hoopt dat het werk voor zijn land bewaard kan blijven.

- advertentie -

Zes jaar geleden werd het schilderij overigens nog getaxeerd op een bedrag van ongeveer 1700 euro. Toen was nog niet bekend dat het om een werk van Rembrandt ging. Rembrandtkenner Ernst van de Wetering ontdekte dit korte tijd later. De kenner leidde dit onder meer af uit het monogram RHL. Rembrandt gebruikte dit monogram in 1628.

De Lachende Rembrandt werd rond dit jaar gemaakt. Rembrandt was toen ongeveer tweeëntwintig jaar oud. Het schilderij heeft een afmeting van 22 bij 17 centimeter. Het gaat om een olieverfschilderij op een koperen ondergrond.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: