Dark
Light

Claude Vanheye en zijn popsterren in Amsterdam Museum

2 minuten leestijd

Grace Jones dancing, 1979 – © Claude Vanheye
Het Amsterdam Museum opent vrijdag een fototentoonstelling met werk van fotograaf Claude Vanheye. In de afgelopen veertig jaar fotografeerde hij een groot aantal popsterren tijdens hun verblijf in Amsterdam.

In de tentoonstelling zijn onder meer foto’s te zien van wereldberoemde artiesten als Tom Waits, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Blondie, Kate Bush, Grace Jones en Michael Jackson.


Volgens het Amsterdam Museum gaat het om een “unieke selectie van foto’s van wereldsterren die naar Amsterdam kwamen”.

De tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van het veertigjarig jubileum van de fotograaf en de verschijning van een boek over het werk van Claude



Vanheye.

Kate Bush op een dolfijn

In de jaren zeventig behoorde Claude Vanheye tot de jongste succesvolle Nederlandse fotografen. Hij had studio’s in zowel Amsterdam als Hollywood en kreeg tal van beroemdheden voor zijn lens. Zijn foto’s verschenen in vele (inter)nationale tijdschriften en hingen wereldwijd als posters in menig slaapkamer.

In mei 1968 was de fotograaf voor zichzelf begonnen en had hij zich gespecialiseerd in het fotograferen van popmusici. Het Amsterdam Museum:

De allereerste buitenlandse gasten die hij in zijn studio ontving, waren Ike en Tina Turner. Met de Turners klikte het zo goed, dat ze Claude uitnodigden om naar Los Angeles te komen. Hij logeerde toen ook een paar dagen bij Crosby, Stills & Nash en mocht hij de repetities voor hun eerste grote concert op het legendarische Woodstock Festival exclusief fotograferen. Terug in Amsterdam, kreeg Vanheye steeds meer opdrachten van platenmaatschappijen en magazines om artiesten in zijn studio te fotograferen.

Tom Waits in Amsterdam, 1977 – © Claude Vanheye

In 1971 verhuisde hij zijn studio naar de Hazenstraat in het hartje van de Jordaan. Vanaf dat moment pakte hij de zaken ook groter aan. Hij kreeg twee assistenten, een secretaresse en hij begon gebruik te maken van grote decors en een eigen kledingstyling en make-up. Twee jaar later richtte hij de Clouds Studios op. Het Amsterdam Museum:

Het verhaal ging al snel dat het er bij hem relaxed aan toe ging en een bezoek aan Claude’s fotostudio werd een vast onderdeel in het programma van internationale popartiesten die Nederland aandeden. Zo bleven Bryan Ferry en Roxy Music vier uren langer dan gepland in de studio, waardoor interviews met journalisten afgebeld moesten worden.

Er zijn nog veel meer verhalen die illustreren dat veel artiesten graag met Claude Vanheye werkte. Zo had Kate Bush op een dag bijvoorbeeld eigenlijk maar een half uur om een portret te schieten, maar ze liet een vlucht cancellen en bleef vervolgens zes uur lang poseren nadat de Nederlandse fotograaf haar had uitgelegd hoe hij haar op een dolfijn wilde vastleggen. Iggy Pop ging voor de foto mee naar de oude boksschool op de Albert Cuypmarkt en Tom Waits wilde op Koninginnedag perse in de drukke straatjes van de Jordaan gefotografeerd worden. Met veel artiesten bouwde Claude Vanheye een hechte vriendschap op.

Van 1979 tot 1994 fotografeerde Claude nauwelijks popsterren. Vanuit een winkel op het Rokin in Amsterdam werkte hij toen met zijn levens- en zakenpartner Carla van der Vorst intensief aan hun gezamenlijke modecollectie Carla V.

De tentoonstelling, getiteld Claude Vanheye – Famous Popstars in Amsterdam loopt van 7 september tot en met 4 november 2012

×