De makers en initiatiefnemers van de Gouden Koets gingen er prat op dat het geschenk aan de nieuwe vorst Wilhelmina het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden moest representeren. Zo is in de koets vlas verwerkt uit Zeeland, leer uit Brabant, hout uit Java en ivoor uit Sumatra. Suriname, destijds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, leek echter niet te zijn
Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen.
De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.
De maand juni is genoemd naar de licht- of maangodin Juno, in de Romeinse mythologie de vrouw van Jupiter.
De maand mei ontleent haar naam niet aan een Romeinse, maar aan een Griekse godin: Maia, de godin van de vruchtbaarheid.
Maart was volgens de Romeinse kalender de eerste maand van het jaar. De antieke jaartelling kende maar tien maanden.
De oude bijnamen van de maanden van het jaar verwijzen over het algemeen naar de voor die maanden typerende werkzaamheden op en om het platteland. Zo was juli de maand, waarin er meestal gehooid werd. Tegenwoordig begint men daar vaak al in juni mee.
Het verhaal van de “kuise Susanna” behoort tot de deuterocanonieke boeken, die pas later door de Katholieke Kerk aan de Bijbel zijn toegevoegd.
In de collectie van het Amsterdam Museum bevindt zich een kleine 3.000 schilderijen. Het overgrote merendeel daarvan is voorzien van een schilderijlijst.
Het is lastig voor te stellen dat het in de negentiende eeuw gebruikelijk was om in een volledig wandeltoilet naar de kust te gaan.
Op 11 juli 2001 ging er een schok door de stad. Herman Brood had een einde aan zijn leven gemaakt door van het dak van het Hilton-hotel te springen.
Het Amsterdam Museum heeft 86 van zijn schilderijen in de collectie. Ze voeren je mee naar zijn tijd: de negentiende-eeuwse Romantiek.
In 1620 klopt het stadsbestuur van Amsterdam bij bouwmeester Hendrik de Keyser aan. Er vloeien plannen voor de Westerkerk en de Noorderkerk uit zijn pen.
Twee grote branden verwoestten grote delen van Amsterdam. De meeste schade wordt aangericht door de brand van 25 mei 1452.
Amsterdam is een aantrekkelijke stad voor creatievelingen. Ze komen en gaan, experimenteren, maken kunst, zijn zichzelf, stoken er onrust en slagen of mislukken. De stad dankt haar kunstreputatie met name aan de Gouden Eeuw, toen de Hollandse School floreerde en Nederlandse schilders internationaal opgang maakten. Ook het vrije culturele klimaat van de stad draagt bij aan de aantrekkingskracht: in Amsterdam
Het Centraal Station van Amsterdam: een paleis voor de reiziger
Niemand minder dan Johan Thorbecke had in de negentiende eeuw een uitspreken mening over waar het nieuwe Centraal Station gebouwd moest worden.
Op deze dag liepen leprozen door de stad en werd er voor hen gecollecteerd.
In 1822 bepaalde de Nederlandse regering dat kinderen vanaf zes jaar uit gesubsidieerde weeshuizen naar Veenhuizen in Drenthe moesten.
De geschilderde plattegrond zit vol met mooie details: een grote tijger en toekan, maar ook talloze kleine aapjes, vogels en huisjes.
Van maart tot juni 2014 organiseerde het Amsterdam Museum een tentoonstelling rond de ‘eerste Hollandse meester’ Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1505-1553). Hij was de eerste Amsterdamse schilder wiens naam algemeen bekend werd.
Paul Spies, de directeur Amsterdam Museum, vertrekt naar Berlijn. Per 1 februari volgend jaar wordt hij daar directeur van de Stiftung Stadtmuseum Berlin.