Dark
Light

Coca-Cola, 125 jaar ‘verkwikkend en verfrissend’

Auteur:
2 minuten leestijd

De geschiedenis van Coca-Cola
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft een tentoonstelling samengesteld over de geschiedenis van Coca-Cola. De tentoonstelling 125 Jaar Coca-Cola is vanaf 17 april toegankelijk voor het publiek.

Het museum in Hoorn wordt voor de tentoonstelling omgebouwd tot een zogenaamd ‘Coca-Cola museum’ en zal enkele maanden in het teken staan van de geschiedenis van het beroemdste frisdrankmerk ter wereld.

Het verhaal van Coca-Cola begint op 8 mei 1886.



Bekijk ook de Coca-Cola-docu

John Pemberton (1831–1888)

Op die dag creëerde de apotheker John Pemberton de eerste partij van wat later de meest verfrissende drank ter wereld zou worden: Coca-Cola. De apotheker ontwikkelde de drank als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire alcoholische drankje Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte. Pemberton verving de wijn door suikerstroop en ging met zijn vaatje Coca-Cola-siroop vervolgens naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar werd het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta. In februari meldden een Amerikaans radiostation de hand te hebben gelegd op dit geheime recept.

John Stith Pemberton had niet door hoeveel potentie het door hem ontwikkelde dranje had. Hij verkocht zijn bedrijf stukje bij beetje aan verschillende partners. Kort voor hij in 1888 overleed, verkocht hij zijn resterende aandelen in Coca-Cola aan Asa G. Candler. Deze Amerikaanse zakenman wist in de periode hierna steeds meer aandelen te verwerven en kreeg uiteindelijk de volledige controle over het merk. Van Coca-Cola maakte hij ook een sterk reclame-merk. Candler voerde onophoudelijk promotie voor het product. Zo liet hij waaiers, kalenders, klokken, kruikjes en andere hebbedingetjes ontwikkelen met daarop prominent het handelsmerk van de frisdrank.

In 1894 werd in Dallas, Texas de eerste siroopfabriek buiten Atlanta geopend. Het jaar erop verschenen fabrieken in Chicago, Illinois en Los Angeles, Californië.

Pas in 1899, toen Coca-Cola al dertien jaar in sodafountains werd gedronken, kregen twee juristen het recht Coca-Cola te gaan bottelen. Het Coca-Cola flesje was geboren. Jaren later, tijdens de Olympische Spelen van 1928, kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland. Het eerste verkooppunt was een kraampje op het terrein van het Olympisch Stadion in Amsterdam.



125 Jaar Coca-Cola

Coca-Cola reclame – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

In de tentoonstelling 125 Jaar Coca-Cola wordt aan de hand van teksten, foto’s, advertentie’s, commercials en honderden originele Coca-Cola objecten de geschiedenis van het frisdrankmerk voor het voetlicht gebracht. Te zien zijn onder meer Coca-Cola objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen, glazen.

In een filmzaal worden historische films vertoond en op verschillende displays wordt een beeld gegeven van het bottelen van de bekende flesjes. Voor de tentoonstelling zijn ook het MuseumCafé en de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw helemaal in de Coke-sfeer.

De tentoonstelling is de laatste die op de huidige locatie van het museum te zien is. Na de Coca-Cola-tentoonstelling verhuist het museum naar een voormalige gevangeniscomplex bij de Hoornse haven.

125 Jaar Coca-Cola loopt van 17 april tot en met 4 september 2011.

Documentaire: de geschiedenis van Coca-Cola

×