Codex Calixtinus gestolen uit kathedraal

1 minuut leestijd
Afbeelding uit de Codex Calixtinus
Afbeelding uit de Codex Calixtinus

De Codex Calixtinus, die onder meer één van Europa’s eerste reisgidsen bevat, is deze week gestolen uit de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Codex Calixtinus
De codex dateert uit de twaalfde eeuw en is vernoemd naar paus Calixtus II (ca. 1060-1124). Het werk bevat onder meer een pelgrimsgids voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostela, een bedevaartsoord in het westen van Spanje waar de apostel Jacobus volgens een legende werd begraven. De codex bestaat uit vijf delen en twee bijlagen. In 1964 werden de verschillende onderdelen gebundeld in één volume.

Het manuscript bevond zich in een kluis van de kathedraal van Santiago de Compostela. Slechts drie mensen zouden toegang hebben gehad tot deze kluis: een deken en twee wetenschappers. De diefstal van de codex werd dinsdag opgemerkt door een van de werenschappers.

Spaanse media spreken van één van de “grootste kunstroven uit de Spaanse geschiedenis’. Volgens de Spaanse krant El Correo Gallego zijn er bij de kluis geen sporen van braak aangetroffen

De ontvreemding werd donderdag naar buiten gebracht door de Spaanse politie. Men vermoedt dat een crimele bende achter de diefstal zit. Mogelijk handelde deze bende in opdracht van een verzamelaar. De waarde van de codex is niet precies bekend. Volgens Spaanse autoriteiten is het manuscript “van onschatbare waarde”. Op de legale markt is het werk eigenlijk niet te verkopen.

Een fotokopie van de gestolen pelgrimsgids is momenteel te zien in het museum voor Religieuze Kunst in Uden. Dit museum wijdt momenteel een tentoonstelling aan de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Boek: Te voet naar Santiago de Compostela

Medieval chant from Codex Calixtinus

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×