KlussenKlussen

Confucianisme – Kenmerken en filosofie

Ethisch-politiek waardensysteem – geen Chinese religie

Het confucianisme is een ethisch en filosofisch denkraam uit China. De leer van het confucianisme is gebaseerd op het gedachtegoed van Confucius (555–479 v.Chr.), alias Meester Kong (Kong Fuzi), en heeft grote invloed gehad op cultuur en geschiedenis van diverse landen in Oost-Azië, met name China, Korea, Vietnam en Japan.

- ad -

Bronzen beeld van Confucius
Bronzen beeld van Confucius
Het confucianisme gaat vooral over seculiere ethiek en politiek. Het is van oorsprong een ethisch maatschappelijk stelsel. Confucianisme is een van de weinige filosofieën die de gouden tijd of het ‘heilrijk’ in het verleden situeren. Levenfilosofieën en ideologieën als het christendom, islam, communisme, fascisme of nationaal-socialisme zien daarentegen vooral een ‘gouden periode’ die nog moet aanbreken.

Gedurende de lange periode van het Chinese keizerrijk fungeerde het confucianisme als officiële ideologie. Het kon op die manier grote invloed uitoefenen op de Chinese bevolking.

Kernideeën van het confucianisme

De kerngedachte van het confucianisme zijn de vijf relaties in het leven en de tien houdingen die mensen daarbij in kunnen nemen. De idee is dat als iedereen zijn/haar rol op de juiste manier invult, de wereld ordelijk wordt. De vijf kernrelaties zijn:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
 • Liefde bij de vader, eerbied bij de zoon
 • Zorgzaamheid/goedheid bij de oudere broer en nederigheid/inschikkelijkheid bij de jongere broer.
 • Rechtvaardigheid bij de man en gehoorzaamheid bij de vrouw.
 • Menselijkheid bij de oudere en dankbaarheid bij de jongeren.
 • Welwillendheid bij de regeerders en trouw bij de onderdanen.

Binnen het confucianisme zijn diverse waarden van belang, waaronder oprechtheid, medemenselijkheid, altruïsme, wellevendheid, onderscheidingsvermogen en trouw.

De filosoof Confucius streefde naar een ethische waardensysteem dat nauw verbonden was met het taoïsme. Een ‘echte’ religie of godsdienst is het confucianisme feitelijk niet. Zo aanbidden confucianisten geen God, Allah of ander opperwezen. Ook filosofeerde Confucius niet over de ziel van de mens, de menselijke natuur of over een leven na de dood.

Boekentip: Mencius – Inleiding, vertaling en commentaar
Lees ook: Beknopte biografie van Confucius
Verder lezen: Lijst van filosofen

Bronnen

- ad -

Boeken
-G. Harinck e.a. (red.), Christelijke Encyclopedie. Deel 1 (Kampen 2005) p.371-373.

- advertentie-

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Confucianism
-https://www.filosofie.nl/confucius.html


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De knieval van Willy Brandt – Warschauer Kniefall

  De knieval van Willy Brandt – Warschauer Kniefall

  Tijdens een officieel bezoek aan Polen ging de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt in 1970 onverwachts door de knieën bij een monument voor de slachtoffers van de opstand in het getto van Warschau.Lees bericht »
 • Vurig gewenst, feestelijk geopend, met stille trom vertrokken

  Vurig gewenst, feestelijk geopend, met stille trom vertrokken

  In het laatste kwart van de negentiende eeuw moet er een virus zijn rondgegaan in Nederland: elke vlek, elk dorp, elke regio wilde een eigen lokale spoorverbinding. Ontsluiting, meedoen aan de schitterende toekomst die in het verschiet lag.Lees bericht »
 • De Hofvijver, een historisch topstuk

  De Hofvijver, een historisch topstuk

  De Hofvijver in Den Haag is waarschijnlijk de beroemdste vijver in Nederland. Het Haags Historisch Museum heeft onlangs een boek uitgebracht over de geschiedenis van het (gebied rond) de vijver. In de inleiding spreekt museumdirecteur Antoinette Visser van een topstuk …Lees bericht »
 • De nazi en de psychiater

  De nazi en de psychiater

  Het vliegtuig, een kleine Piper L-4, kwam niet in beweging. De enige passagier, Hermann Göring – jachtvlieger tijdens de Eerste Wereldoorlog, hoofd van de ooit zo beruchte Luftwaffe en de hoogste ambtenaar van het Derde Rijk die nog in leven …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!