Dagelijks Oranje Tour in Rijksmuseum

De inhuldiging van koning Willem II in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, 28 november 1840 Nicolaas Pieneman, 1840 – 1845 (Rijksmuseum)
De inhuldiging van koning Willem II in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, 28 november 1840
Nicolaas Pieneman, 1840 – 1845 (Rijksmuseum)
Naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis, waarin het thema Vorst & Volk is, worden er gedurende de hele maand oktober zogenaamde Oranje-tours gegeven in het Rijksmuseum in Amsterdam.


Tijdens deze tours wordt onder meer stilgestaan bij de vraag waarom Nederlanders zich op Koninginnedag zo uitbundig oranje kleden. Het museum vertelt ook hoe het in het verleden gesteld was met de populariteit van de Oranje-familie. Het Rijksmuseum:

Tijdens een wandeling langs portretten en soms raadselachtige historische voorwerpen ontstaat vanzelf een boeiend verhaal over de betekenis van de Oranjes in de Nederlandse geschiedenis, van zeventiende eeuw tot nu. Van Willem de Zwijger die de opstand tegen de Spaanse koning leidde, via de strijd tussen patriotten en prinsgezinden, naar de Franse tijd begin negentiende eeuw, koning-koopman Willem I, om te eindigen bij Willem en Emma, Beatrix en Willem Alexander.

De Oranje Tours worden dagelijks in oktober gegeven en duren steeds van 14.30 tot 15.30 uur. Deelname kost vijf euro. Bezoek voor meer informatie de website van het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: