Dark
Light

De gootsteen – Waar komt dat woord vandaan?

Auteur:
1 minuut leestijd
Gootsteen zoals te zien bij Museumboerderij Mariahoeve in Putten
Gootsteen zoals te zien bij Museumboerderij Mariahoeve in Putten - Foto: Historiek

We kijken er dagelijks naar, in ieder geval als we de afwas doen: de gootsteen. Een ingebouwde bak in het aanrecht met een kraan erbij. Een steen zien we daar echter nooit in liggen. Maar waar komt het woord gootsteen dan vandaan?

Moderne gootsteen
Moderne gootsteen (CC0 – Pixabay – balog)
Volgens een lezing slaat het woord puur op de oude gootsteen die, anders dan de meeste exemplaren van nu, vaak van natuursteen werd gemaakt. Ook hierin was een goot aangebracht waardoor het water eenvoudig weg kon lopen. Vandaar dus gootsteen.

Er is echter ook een andere verklaring. In oude woningen en boerderijen was soms namelijk ook een goot te vinden die door een gat in de muur naar buiten liep. Daar werd het water via een doorlopende goot op straat verder getransporteerd richting een put. Een steen voor het gat in de muur moest voorkomen dat er materiaal in de put belandde dat daar niet voor was bedoeld. De steen fungeerde zo dus als een soort afvoerzeef. Daarnaast moest de steen voorkomen dat ongedierte via het gat in de muur wel heel eenvoudig de woning in kon lopen.

Voorbeeld van een keuken met een goot naar buiten: de Maison Forte de Reignac, Frankrijk
Voorbeeld van een keuken met een goot naar buiten: de Maison Forte de Reignac, Frankrijk – Foto: Henk Jan Derksen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×