De urgentie van de zeespiegelstijging in beeld

Where will we go?
1 minuut leestijd

In het herdenkingsjaar van de overstroming in het Zuiderzeegebied in 1916 besteedt Nieuw Land aandacht aan actuele overstromingsgevaren. Met de tentoonstelling Where will we go? van fotograaf Kadir van Lohuizen worden de gevolgen van de zeespiegelstijging voor de mens met prachtige foto’s verbeeld. De stijging van de zeespiegel is niet meer een probleem van de toekomst maar heeft nu al urgentie. Van Lohuizen volgt dit proces als een betrokken fotograaf over de hele wereld. De tentoonstelling wordt geopend op 14 januari door de deltacommissaris Wim Kuijken (onder voorbehoud), tijdens het symposium ‘Watersnoodrampen van alle tijden’.

Als fotojournalist concentreert Kadir van Lohuizen zich op onderbelichte gebeurtenissen in de wereld en volgt dit voor een lange tijd. Met het project ‘Where will we go’ over de humanitaire consequenties van de stijgende zeespiegel is de fotograaf op vele plekken op aarde geweest, die door de zeespiegelstijging nu al de dupe zijn: De San Blas-eilanden in Panama, de delta van Bangladesh, Kiribati in de Pacific, maar ook kijkt hij door zijn lens naar Miami. “En over 200 jaar is Amsterdam wellicht aan de beurt”.

Kadir van Lohuizen was met de tentoonstelling Where will we go? – vrij vertaald met ‘waar gaat dit heen’ – een van hoofdexposanten van het bekende fotofestival Naarden maar exposeerde ook bij het Cité des Sciences tijdens de klimaatconferentie in Parijs, de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, het Haus du Futur in Zwitserland, de Verenigde Naties in New York en in de miljoenenstad Sjanghai.

De tentoonstelling is te bewonderen tot en met 12 juni 2016.

Boek: Nederland In 7 Overstromingen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×