Archeologen hebben deze week in de voormalige stadsgracht in de Spoorzone van Delft een zogenaamd misbaksel van Delfts Blauw aardewerk gevonden. Het gaat om een stapel van vijfentwintig fraai beschilderde, aan elkaar geplakte schaaltjes als imitatie van het Chinese kraakporselein.
Volgens de archeologen zijn dergelijke vondsten zeer zeldzaam. De vondst kan onderzoekers meer over het productieproces van het wereldberoemde Delfts aardewerk.
Delfts aardewerk werd vroeger gestapeld in kokers gebakken. De borden in de koker werden uit elkaar gehouden door pennetjes die door de kokerwand heen staken. Soms ging er tijdens de bakgang echter iets mis waardoor de inhoud, in dit geval van vijf kokers, op elkaar stortte. Door het glazuur zijn de schaaltjes aan elkaar blijven plakken.
Het gevonden misbaksel dateert uit ongeveer 1650 is gevonden in een deel van de gedempte stadsgracht voor de Dirk Langenstraat. De afkomst is nog niet voor honderd procent vast te stellen maar wel is bekend dat Plateelbakker ‘De Roos’ aan het einde van de Dirk Langenstraat zat. Dit is de dichtstbijzijnde plateelbakker en de enige in dit deel van de stad, dus hoogstwaarschijnlijk komt het misbaksel daar vandaan.
Omdat het misbaksel in zeer goede staat is opgegraven geeft deze bijzondere vondst meer inzicht in het productieproces van Delfts Blauw aardewerk.
Het misbaksel krijgt een ereplek in de tentoonstelling ‘Delfts Blauw. Kunst of Kitsch’ die nog tot en met 5 januari 2014 in Museum Het Prinsenhof te zien is.