‘Der Kaiser!’ – Glorie en ondergang van keizer Wilhelm II

1 minuut leestijd
Keizer Wilhelm II
Keizer Wilhelm II

Paleis Het Loo bereidt voor komend najaar een tentoonstelling voor over keizer Wilhelm II. De expositie belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Huis Doorn en is opgebouwd rond collectiestukken uit dit museum.

Het accent in de tentoonstelling ‘Der Kaiser!’ zal niet alleen liggen op de keizerlijke glans, zoals de parade-uniformen, maar ook op de persoonlijke eigendommen die de ex-keizer mee naar Nederland nam: de geschenken van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland, zijn reissouvenirs, oorlogsdagboekjes en het speciaal voor hem vervaardigde eetgerei, vanwege een verlamde linkerarm.

Hoogtepunt in de expositie is de reconstructie van het galadiner dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter.

Heerser

Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk. Het leven aan het hof van de keizer was keizerlijk-uitbundig; grootse feesten wisselden elkaar af met militaire parades. De keizer was trots op zijn afstamming van stadhouder Frederik Hendrik, hij mocht zich ‘Prins van Oranje’ noemen.

Wilhelm II en koningin Wilhelmina brachten elkaar over en weer officiële en informele bezoeken. In 1914 stortte hij zich vol overgave in de Eerste Wereldoorlog, maar het einde van die oorlog betekende ook het einde van zijn keizerrijk. Hij kreeg asiel in het neutraal gebleven Nederland en vestigde zich op het Utrechtse Huis Doorn, waar hij verbleef tot aan zijn dood in 1941.

In Huis Doorn staat het verblijf van keizer Wilhelm II in Nederland centraal, de periode 1918-1941. Dankzij de samenwerking tussen de twee musea kan met de expositie ‘Der Kaiser!’ het levensverhaal van Wilhelm II nu in bredere context worden verteld.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×