Documentaire: ‘In de Rij voor Anne Frank’

Still documentaire
Still documentaire
De NOS zendt zondagavond, na de Nationale Dodenherdenking, de documentaire In de Rij voor Anne Frank van regisseur Robert Schinkel uit.


Voor deze documentaire werd een jaar lang de rij bezoekers gevolgd die iedere dag voor het Anne Frank Huis in Amsterdam staat. Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.

Persoonlijke verhalen

In de documentaire zijn onder meer twee Tibetaanse monniken te zien, voor wie Anne Frank het symbool is van hoop. Zij moesten als kind uit Tibet vluchten, toen het land werd bezet door China. Een homoseksuele man uit Paraguay vertelt in de film hoe hij opgroeide tijdens de dictatuur en zich net als Anne Frank een onderduiker voelde. En een Nederlandse vrouw van in de negentig, die het beruchte concentratiekamp Bergen Belsen wél heeft overleefd, vertelt uit eigen ervaring wat Anne te wachten stond en wat haar uiteindelijk overkwam.

De hoofdpersonen zijn zowel voor als na hun bezoek aan het Achterhuis te zien. Als ze het huis uitkomen, koppelen ze hun eigen verhaal aan dat van Anne Frank.

- advertentie -

Trailer van ‘In de Rij voor Anne Frank’:

In de Rij voor Anne Frank is zondagavond na de Dodenherdenking te zien op Nederland 2 (circa 21:00 uur).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: