De VARA zendt vrijdag 27 mei de documentaire Amnesty! When They Are All Free. In deze docu staat de geschiedenis van de jubilerende mensenrechtenorganisatie Amnesty centraal.
Amnesty International werd op 28 mei 1961 opgericht en bestaat later deze maand dus precies vijftig jaar. In co-productie met de VARA heeft de BBC daarom een documentaire gemaakt over de geschiedenis van de mensenrechtenorganisatie.
Het verhaal van Amnesty begon in 1961 met een initiatief van de Britse advocaat Peter Benenson voor twee Portugese studenten die vast zaten omdat ze in een restaurant kritiek hadden geuit op de toenmalige premier van Portugal: António de Oliveira Salazar.
De organisatie groeide uiteindelijk uit tot ’s werelds grootste mensenrechtenorganisatie.
De documentaire is volgens de VARA “onafhankelijk” en “kritisch”. Verschillende figuren komen aan het woord. Van Sir Louis Blom Cooper, een van de oprichters tot Jack Straw, de Britse secretaris die Pinochet heeft vrijgelaten en van Sting tot Rowan Atkinson. Daarnaast komen ook critici, zoals biograaf Stephen Hopgood en hoogleraar Mensenrechten Conor Gearty, aan het woord.
In de documentaire wordt onder meer stilgestaan bij de vraag waarom Amnesty Nelson Mandela niet als gewetensgevangene erkende en wie er aangesproken moet worden op schendingen van mensenrechten als er geen erkende regering in functie is.
‘Amnesty! When They Are All Free’ is vrijdag 27 mei om 22:55 uur te zien op Nederland 2.
- Boek: Understanding Amnesty International
- Boek: Celebrating the Universal Declaration of Human Rights