Documentaire over ‘een formidabele mensenredder’

Verzetsman Sally Noach
1 minuut leestijd
Sally Noach
Sally Noach. Beeld: EO

Sally Noach, een jonge Nederlander die in mei 1940 uit België ontsnapte, speelde een opmerkelijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ontving hij honderden brieven van mensen van over de hele wereld die beweerden dat hij hun levens had gered. De EO zendt aankomende zondag een documentaire uit waarin het verhaal van de relatief onbekende verzetsman wordt verteld.

Terwijl miljoenen vluchtelingen door Frankrijk trokken in een poging het Derde Rijk te ontvluchten, dook Noach onder in Lyon, dat bekendstond als de ‘hoofdstad van het verzet’.  Vanuit Frankrijk wist hij vervolgens, met bluf en slimheid, honderden Nederlandse en buitenlandse vluchtelingen, waaronder veel Joden, vrij te krijgen uit gevangenissen en werkkampen.

Velen van hen wisten hierna via Spanje en Portugal naar Londen te ontkomen. Op deze manier redde Noach talloze levens. Na de oorlog leidde Noach een teruggetrokken leven in Nederland. Ondanks zijn grote verdiensten werd hij er door sommigen van beschuldigd te hebben geprofiteerd van de zwarte markt in Vichy-Frankrijk. 

Onderscheiding

Verschillende politici namen het Noach verder kwalijk dat de verzetsman een rapport naar koningin Wilhelmina had gestuurd waarin hij stelde dat de regering te weinig had gedaan om vluchtelingen in Frankrijk te helpen. Daardoor ontving Noach na de oorlog geen officiële erkenning voor zijn werk. Pas in 1969, op zijn zeventigste verjaardag, kreeg hij dankzij een groep bevriende Engelandvaarders alsnog de Huisorde van Oranje.

In de documentaire, volgen zijn kinderen Lady Irene Hatter en Jacques Noach, bijna veertig jaar na zijn dood de voetsporen van hun vader. De zoektocht brengt hen onder meer naar plaatsen als Lyon, Amsterdam en Miami, waar ze meer te weten komen over het verzetswerk van Sally Noach. Ook wordt de na-oorlogse periode onder de loep genomen.

De documentaire, getiteld Sally Noach. Een formidabele mensenredder, is zondag 5 oktober om 15.25 uur te zien bij de EO op NPO 2.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×