De NOS zendt zondag 15 augustus de documentaire ‘Omdat wij mooi waren…’ uit. In deze documentaire aandacht voor de zogenaamde ’troostmeisjes’, jonge vrouwen die in Tweede Wereldoorlog stelselmatig werden verkracht door de Japanse bezetter.
De Japanse overheid stelde tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwen en meisjes beschikbaar aan de militairen die ver van huis en haard het keizerrijk dienden. De militairen moesten ‘getroost’ worden en kregen daarvoor meisjes toebedeeld. Deze meisjes werden veelal gedwongen zich te prostitueren in soldatenbordelen en werden daar systematisch verkracht.
Eerder dit jaar verscheen het boek Schaamte en Onschuld van journaliste en antropologe Hilde Janssen en fotograaf Jan Banning. Janssen en Banning zochten in Indonesische slachtoffers op. Filmmaker Frank van Osch reisde mee en legde interviews vast. Veel van de geïnterviewde vrouwen bleken, net als de daders en regeringsleiders, zelden over hun oorlogservaringen te hebben gesproken.
Zoals Wainem die weggehaald werd van huis en vervolgens tot prostitutie werd gedwongen. Eerst in Solo en daarna twee jaar in Yogyakarta. Overdag moest ze in een loods met andere vrouwen matten vlechten en eten koken. Soms werd ze daar ter plekke verkracht, maar meestal namen de Japanse soldaten haar mee naar het kazerneterrein. Elke week onderzocht een Indonesische dochter af ze zwanger was, maar zwanger werd ze niet. Na de oorlog liep ze samen een groep vrouwen ongeveer honderd kilometer naar huis.
In het boek Schaamte en onschuld en in de documentaire ‘Omdat wij mooi waren…’ doen verschillende van de ’troostmeisjes’ hun verhaal. De documentaire is op zondag 15 augustus, de dag dat wereldwijd de capitulatie van Japan wordt herdacht, te zien op Nederland 1 (14:05 uur).
- Boek: Schaamte en Onschuld