Dark
Light

Documenten Nelson Mandela gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd

archive.nelsonmandela.org
Honderden documenten, foto’s en video’s uit het archief van Nelson Mandela zijn gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via een nieuwe website. Het Mandela Digital Archive Project werd dinsdag in Johannesburg officieel gelanceerd.

Het digitaliseringsproject is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen het Nelson Mandela Centre of Memory en internetbedrijf Google. De internetonderneming heeft ongeveer een miljoen euro in het project geïnvesteerd.

archive.nelsonmandela.org
Via de dinsdag gelanceerde website kunnen onder meer oude dagboeken van de oud-president van Zuid-Afrika doorgebladerd worden. Ook dagboeken die Mandela bijhield tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland zijn online in te zien. Verder zijn onder meer brieven van Mandela aan familieleden en medestrijders gedigitaliseerd.

Apartheid

Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Lees ook: Nelson Mandela (1918-2013) – Strijder tegen de apartheid
Zijn autobiografie: De lange weg naar de vrijheid
Overzicht van citaten van Nelson Mandela

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×