Week van de koloniale geschiedenis

Documenten Nelson Mandela gedigitaliseerd

archive.nelsonmandela.org
Honderden documenten, foto’s en video’s uit het archief van Nelson Mandela zijn gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via een nieuwe website. Het Mandela Digital Archive Project werd dinsdag in Johannesburg officieel gelanceerd.

Het digitaliseringsproject is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen het Nelson Mandela Centre of Memory en internetbedrijf Google. De internetonderneming heeft ongeveer een miljoen euro in het project geïnvesteerd.

archive.nelsonmandela.org
Via de dinsdag gelanceerde website kunnen onder meer oude dagboeken van de oud-president van Zuid-Afrika doorgebladerd worden. Ook dagboeken die Mandela bijhield tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland zijn online in te zien. Verder zijn onder meer brieven van Mandela aan familieleden en medestrijders gedigitaliseerd.

Apartheid

Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

- advertentie -

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Lees ook: Nelson Mandela (1918-2013) – Strijder tegen de apartheid
Zijn autobiografie: De lange weg naar de vrijheid

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: