Dark
Light

Dode Zee-rollen in 2013 naar Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd

Pagina uit Jesaja
In het Drents Museum in Assen zullen in 2013 delen van de wereldberoemde Dode Zeerollen te zien zijn.

Welke fragmenten in de tentoonstelling precies te zien zullen zijn is nog niet bekend. Het Drents Museum is drie jaar bezig geweest om de expositie naar Nederland te halen, zo liet museumdirecteur Michiel van Maarssenveen donderdag in Nieuwsuur weten. Deze week werd officieel toestemming verleend door Israël. Het Drents Museum hoop dat de tentoonstelling ongeveer200.000 bezoekers zal trekken.

De Dode Zee-rollen worden beheerd door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten. De eerste manuscripten werden in 1947 bij toeval ontdekt door de Bedoeïne-herder Mohammed ed-Dib die bij Qumran op zoek was naar een verdwaald schaap. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en dateren uit de periode van ongeveer 250 voor Christus tot ongeveer 50 na Christus.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is deze winter een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het jodendom. Het is de bedoeling dat in deze tentoonstelling ook onder meer een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw voor Christus geëxposeerd wordt.

×