Het Dordrechts Museum heeft bij een veiling onlangs een topstuk gekocht van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind (1819-1891). Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde beroemde Franse kunstenaars aan om ook naar het schilderachtige Dordt af te reizen.
De aanwinst dateert uit 1869. In de nazomer van dat jaar bracht Jongkind een aantal weken in Dordrecht door. Het schilderij ontstond pas later, in zijn atelier in Parijs. Uit de catalogus van veilinghuis Christie’s:
‘Dit schilderij is een eerbetoon aan Dordrecht. De schijnbare donkere schepen aan de linkerkant leiden onze blik naar de Grote Kerk in het centrum van het doek. De hele scène baadt in een helder licht, de kleur van de lucht en het water zijn bijna verwisselbaar. In kleur, textuur en sfeer ademt elk element de creatieve hand van de kunstenaar’.
Het Dordrechts Museum legde 55.000 euro voor het werk neer. De aankoop werd onder meer gesteund door verschillende bedrijven uit de stad. Museumdirecteur Peter Schoon is vanzelfsprekend bij met de aankoop
‘Dit werk laat zien waarom Jongkind als voorloper van het impressionisme geldt. De stad is in lichte zomerse kleuren geschilderd in een dwarreling van korte verftoetsen, die het moment van de dag willen vangen. Tegelijk is het een fenomenaal mooi stadsgezicht.’
Johan Barthold Jongkind is een belangrijk figuur in de Europese schilderkunst van de negentiende eeuw. Hij wordt beschouwd als een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst. De aanwinst is vorige week officieel onthuld. Vanaf eind volgende maand is het werk te zien in de tentoonstelling Jongkind & vrienden.
Boek: Jongkind & vrienden. Monet, Boudin, Daubigny en anderen