Week van de koloniale geschiedenis

Drents Archief heeft bijzonder plafond terug

Het plafond van Fabri – Foto: Drents Archief
In het gebouw van het Drents Archief in Assen is onlangs een bijzonder beschilderd plafond van Willem Adrianus Fabri (1853-1925) teruggeplaatst.

Het plafond is een kopie van een ouder, zeventiende-eeuws plafond en werd geschilderd door de bekende schilder Willem Adrianus Fabri (1853-1925), die ook in de Paleizen Het Loo en Soestdijk heeft gewerkt. De kunstenaar maakte de kopie rond 1898 voor jonkheer De Milly van Heiden Reinestein. Het originele plafond had de jonkheer eerder geschonken aan het gebouw waarin het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen destijd was ondergebracht. Vandaag de dag bevindt zichdaar het Drents Archief.

- advertentie -

De twee plafondschilderingen wisselden in 1958 van plaats. De kopie verhuisde naar de woning van de jonkheer in Zuidlaren en de kopie kreeg een plek in het museum in Assen.

In de jaren zeventig verhuide het museum, dat toen al door het leven ging onder de naam Drents Museum, naar een andere locatie. Het museum nam het plafond van Fabri mee. In het gebouw waar het Drents Archief zijn onderkomen had werd toen een schrootjesplafond met geïntegreerde verlichting aangebracht.

Het gebouw van het archief is onlangs gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst en toen werd dus besloten het door Fabri geschilderde plafond – na een noodzakelijke restauratie – naar het gebouw van het Drents Archief terug te laten keren. Hiermee is de situatie van 1958 hersteld. Als het Drents Archief volgend jaar weer voor het publiek toegankelijk is, zal het plafond ook weer voor iedereen te zien zijn.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: