Dark
Light

Drents Archief heeft bijzonder plafond terug

1 minuut leestijd

In het gebouw van het Drents Archief in Assen is onlangs een bijzonder beschilderd plafond van Willem Adrianus Fabri (1853-1925) teruggeplaatst.

Het plafond van Fabri – Foto: Drents Archief
Het plafond is een kopie van een ouder, zeventiende-eeuws plafond en werd geschilderd door de bekende schilder Willem Adrianus Fabri (1853-1925), die ook in de Paleizen Het Loo en Soestdijk heeft gewerkt. De kunstenaar maakte de kopie rond 1898 voor jonkheer De Milly van Heiden Reinestein. Het originele plafond had de jonkheer eerder geschonken aan het gebouw waarin het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen destijd was ondergebracht. Vandaag de dag bevindt zich daar het Drents Archief.

De twee plafondschilderingen wisselden in 1958 van plaats. De kopie verhuisde naar de woning van de jonkheer in Zuidlaren en de kopie kreeg een plek in het museum in Assen.

In de jaren zeventig verhuisde het museum, dat toen al door het leven ging onder de naam Drents Museum, naar een andere locatie. Het museum nam het plafond van Fabri mee. In het gebouw waar het Drents Archief zijn onderkomen had werd toen een schrootjesplafond met geïntegreerde verlichting aangebracht.

Het gebouw van het archief is onlangs gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst en toen werd dus besloten het door Fabri geschilderde plafond – na een noodzakelijke restauratie – naar het gebouw van het Drents Archief terug te laten keren. Hiermee is de situatie van 1958 hersteld. Als het Drents Archief volgend jaar weer voor het publiek toegankelijk is, zal het plafond ook weer voor iedereen te zien zijn.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×