Drentse veenlijken onderzocht in Zwitserland

De beroemdste veenlijken uit de collectie van het Drents Museum, het paar van Weerdinge, zijn onlangs in Zwitserland door internationale wetenschappers onderzocht.

De twee veenlijken, die in 1904 werden ontdekt, zijn in Basel eerst met CT-scan onderzocht. Daarna heeft er in het Universitätshospital Basel een endoscopisch onderzoek plaatsgevonden en zijn er monsters genomen voor verder onderzoek. Vincent van Vilsteren, conservator archeologie van het Drents Museum:

‘Wij willen graag alles weten rondom deze twee veenlijken. Twijfel heeft er altijd bestaan of de ingewanden die op het rechter lijk liggen niet veel waarschijnlijker afkomstig zijn van het linker lijk. Met behulp van een kleine camera is nu onder meer in de lichamen gekeken en kan dat onderzocht worden. Tijdens het endoscopisch onderzoek zijn ook monsters genomen van het weefsel. In de komende periode worden die verder onderzocht.’

Het paar van Weerdinge wordt onderzocht omdat het deel uitmaakt van de grote reizende tentoonstelling Mummies die in 2014 in het Drents Museum de start van de Europese tournee kende.

Lees ook: het paar van Weerdinge
Boek bij de tentoonstelling: Mummies, overleven na de dood

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: