Aan de vooravond van de viering 200 jaar Koninkrijk zijn er drie monumentale biografieën verschenen van koning Willem I, Willem II en Willem III. De biografen deden vier jaar onderzoek en kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.
De biografieën zijn geschreven door Jeroen Koch (Willem I), Jeroen van Zanten (Willem II) en Dik van der Meulen (Willem III). De drie boeken bieden, naast een groot aantal tot nu toe onbekende feiten over de levens van de drie Oranjevorsten, ook nieuwe inzichten in de wordingsgeschiedenis van het constitutionele koningschap in Nederland.
De drie biografieën kwamen tot stand dankzij een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Universiteit Utrecht en Uitgeverij Boom. Volgens historicus Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zal de negentiende eeuw dankzij de biografieën nooit meer hetzelfde zijn.
Onthullingen
Inmiddels komen de eerste nieuwe feiten over de Oranjevorsten al naar buiten. Zo nuanceert de Volkskrant in een artikel bijvoorbeeld de bekende lezing dat Willem II in 1848 in één nacht van conservatief transformeerde tot liberaal. Uit de biografie blijkt namelijk dat Willem II al liberaal wás. Dat hij tekende voor de Grondwet zou onder meer gekomen zijn doordat hij gechanteerd werd door liberalen die wisten dat de koning biseksueel was.
Uit de biografie van koning Willem I blijkt onder meer dat de eerste Oranjekoning een tweede buitenechtelijk gezin had met vier kinderen. Deze relatie duurde ongeveer van 1807 tot 1812.
Koning Willem-Alexander heeft de drie biografieën van zijn voorgangers vrijdag in ontvangst genomen. Ze zijn ieder afzonderlijk te koop (Willem I, Willem II en Willem III) maar ook als set van drie
Lees ook: Set van drie koningsbiografieën