Duikmissie naar scheepswrak van Antikythera

Antikythera mechanisme – Foto: CC
Antikythera mechanisme – Foto: CC
Maritiem archeologen zijn deze week begonnen aan een nieuwe duikmissie naar een bijzonder scheepswrak dat in 1900-1901 voor de kust van het Griekse eiland Antikythera werd ontdekt.

Het scheepswrak van Antikythera stamt uit ongeveer 60 voor Christus en werd ruim een eeuw geleden door sponsduikers en medewerkers van de Griekse marine gevonden. Het was de eerste archeologische onderwaterexpeditie in Griekenland.


Aan boord van het schip vonden de duikers een bijzonder mechanisme. Dit zogenaamde Antikythera mechanisme, ook wel de oudste analoge computer ter wereld genoemd, bevat op elkaar afgestemde tandwielen die gezamenlijk een mechanische weergave van de toen bekende hemel vormen.

Het mechanisme heeft twee tandwielen die met verschillende snelheden lopen en de elliptische beweging van de maan kunnen volgen. Het duurde nog zo’n 1500 jaar voor in Europa een soortgelijk mechanisme werd ontwikkeld. Wetenschappers zijn al decennialang gefascineerd door het Antikythera mechanisme.

- advertentie -

Bij de nieuwe missie naar het wrak van Antikythera wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Exosuits, waarmee dieper gedoken kan worden dan normaal (tot ongeveer 150 meter diepte) en men ook langer onderzoek kan doen. Bijzonder aan het nieuwe pak is dat de duikers er niet alleen zeer diep mee kunnen duiken, maar ook voldoende bewegingsvrijheid houden om goed onderzoek te kunnen doen.

Archeologen hopen dat in het wrak nog verschillende onderdelen van het Antikythera mechanisme te vinden zijn waardoor meer duidelijk wordt over de precieze werking.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: