Dark
Light

Een bijzondere kast van Hendrik Werkman

Grootste aankoop ooit voor Groninger Museum
1 minuut leestijd
De kast van H.N. Werkman (Groninger Museum)
De kast van H.N. Werkman (Groninger Museum)

Het Groninger Museum heeft een bijzondere kast van drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman verworven. De kast wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van de kunstenaar. Het gaat om de grootste aankopen ooit voor het Groninger Museum.

Hendrik Nicolaas Werkman
Hendrik Nicolaas Werkman
Het werk van de Groningse drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882 – 1945), die vanaf 1919 lid was van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg, is wereldwijd beroemd. De kast, die hij in opdracht van August Henkels in 1943 voltooide, is een van zijn belangrijkste werken. Het Groninger Museum:

“Het werk is een monument van contrasten. Het is een traditioneel meubel met moderne bijbelse voorstellingen. En het is geschilderd door een onkerkelijke kunstenaar voor een dominee, als uitdrukking van een vriendschap die zonder de oorlog niet zou zijn opgebloeid.”

De predikant August Henkels had in 1940 uitgeverscollectief De Blauwe Schuit opgericht samen met Ate Zuithoff en Adri Buning en Werkman was de vaste drukker en illustrator. Er ontstond een vriendschap tussen Henkels en Werkman. De dominee was gefascineerd door Werkmans schilderijen en druksels en verzamelde ze. Af en toe gaf hij Werkman ook privé een opdracht, met als hoogtepunt de kast met oudtestamentische voorstellingen uit 1943. Het moest een kast worden met drie deuren, elk met vier paneeltjes waarop Werkman voorstellingen uit het Oude Testament zou schilderen.

De twaalf voorstellingen zijn gebaseerd op een verscheidenheid aan bijbelverhalen waarin God standvastigheid en vertrouwen tijdens onderdrukking, ontberingen of andere benarde situaties beloont, maar ongehoorzaamheid en afvalligheid straft. Dat was niet alleen een pedagogisch verantwoorde keuze voor een dominee met jonge kinderen; voorstellingen als die van David en Goliath bevatten vermoedelijk ook verwijzingen naar de actualiteit van de oorlog.

Hoeveel het Groninger Museum voor de kast betaald heeft is niet bekendgemaakt, maar het gaat dus wel om “grootste aankoop ooit” voor het museum. Andreas Blühm, directeur Groninger Museum. Het object is vanaf vrijdag 10 november 2017 in het museum te zien, in de permanente tentoonstelling De Collectie.

Boek: H.N. Werkman 1882-1945 – Leven en werken

×