Dark
Light

Een inspirerende Twentse verzetskist

Auteur:
1 minuut leestijd
Oorlog in beeld, Zwolle '40 - '45
Oorlog in beeld, Zwolle '40 - '45

Een inspirerende Twentse verzetskist (HCO)
Een inspirerende Twentse verzetskist (HCO)
De komende twee weken krijgt Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle bezoek van verschillende schoolklassen. De scholieren bekijken er een theatervoorstelling en de tentoonstelling Oorlog in beeld, Zwolle ’40-’45.

Oorlog in beeld, Zwolle '40 - '45
Oorlog in beeld, Zwolle ’40 – ’45


De voorstelling is gemaakt door de vierdejaars studenten Josje Eijkenboom en Robin Kisjes van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens onderzoek stuitten zij in Zwolle op een kistje vol met papieren. Dit verzetskistje werd een inspiratiebron voor de voorstelling Hardhout. Het kistje is één van de topstukken uit de collectie-Tweede Wereldoorlog van het HCO. het centrum:

“Je ziet nog de gaatjes waar houtwormen zich tegoed hebben gedaan aan het hout. Vochtplekken zijn duidelijk zichtbaar. Niet verwonderlijk, als je je realiseert dat dit kistje zo’n vijftig jaar onder de grond gelegen heeft. De kist is gevuld door leden van een Twentse verzetsgroep onder leiding van meneer en mevrouw Te Riet. Dit echtpaar vreesde verraad, en wilde alle bewijsmateriaal dat naar hen wees veilig stellen. Het kistje stopten zij onder de grond, in de fundamenten van hun tuinhuisje. Verraad bleef uit, het echtpaar overleefde de oorlog. Ze hebben het na de bevrijding niet opgegraven. Pas na vijftig jaar, toen een nieuwe bewoonster het huis verbouwde en in de tuin op het kistje stuitte, kwam deze geschiedenis weer naar boven. In 2001 is het geschonken aan het HCO.”

Dit kistje werd de inspiratiebron voor de theatervoorstelling getiteld Hardhout. De voorstelling gaat over thema’s als democratie, vrijheid, oorlog en gemis.

Het kistje is ook te zien in de tentoonstelling in het HCO. De tentoonstelling loopt tot en met 20 juni. Bezoek voor meer informatie de website van het Historisch Centrum Overijssel.

×