Enorme goudschat gevonden in Israël

1 minuut leestijd
Enorme goudschat gevonden in Israël (IAA)
Enorme goudschat gevonden in Israël (IAA)

Archeologen hebben voor de kust van Israël een enorme goudschat gevonden van meer dan duizend jaar oud. Dat meldt de Israëlische oudheidkundige dienst.

De vondst is de afgelopen weken gedaan door duikers, in een oude Romeinse haven aan de Middellandse Zee bij Caesarea. Het zou gaan om de grootste goudschat die ooit in Israël is ontdekt. De schat bestaat uit bijna tweeduizend gouden munten van meer dan duizend jaar oud.

De duikers, leden van een lokale duikclub, dachten eerst met speelgoedgeld te maken te hebben. Toen ze de indruk kregen dat het wel eens om echte gouden munten kon gaan, namen ze enkele munten mee naar boven en brachten ze de leider van de duikclub op de hoogte. Die nam contact op met de Israëlische oudheidkundige dienst.

Duikers van de dienst bezochten vervolgens de vindplaats en ontdekten met behulp van een metaaldetector bijna tweeduizend gouden munten. Bij elkaar gaat het om negen kilo goud.

Kalifaat

De meeste munten zijn geslagen in Egypte en Noord-Afrika en komen uit het oude kalifaat van de Fatimiden. Dit rijk van sjiitische moslims had tussen tussen 900 en 1100 grote invloed in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het oudst gevonden muntje is afkomstig uit Palermo (Sicilië) en dateert uit ongeveer 850 na Christus.

De munten verkeren nog in zeer goede staat, ondanks het feit dat ze zeker duizend jaar op de bodem van de zee hebben gelegen. Ze hoeven ook niet schoongemaakt te worden in een laboratorium. Dit komt omdat goud een edelmetaal is dat niet wordt aangetast door lucht of water. Sommige munten zien er volgens de archeologen uit alsof ze net zijn geslagen. Andere munten vertonen wat gebruikssporen.

Lees ook: Romeinse muntschat te zien in Leiden

https://youtu.be/hKFvZVWArgo

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×