Europese man eeuw geleden elf centimeter korter

Meetlint (CC0 - Pixabay - andreas160578)
Meetlint (CC0 - Pixabay - andreas160578)

Europese mannen zijn, in ongeveer honderd jaar tijd, gemiddeld elf centimeter langer geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Universiteit in Essex.

De wetenschappers die onlangs over hun werk publiceerden in het wetenschappelijke blad Oxford Economic Papers onderzochten hoe lang de gemiddelde Europese man was tussen 1870 tot 1980.

In het onderzoek werden vijftien Europese landen betrokken. E werd onder meer gebruikgemaakt van gegevens van het leger over de gemiddelde lengte van rekruten in deze periode. Er werd steeds gekeken naar de lengte van mannen van ongeveer 21 jaar oud. Vrouwen werden niet in het onderzoek meegenomen omdat over hen minder historische data voorhanden is.

De onderzoekers spreken van een historisch record. Dat de Europese man in zo´n relatieve korte termijn zoveel langer is geworden, wordt vooral toegeschreven aan verbeteringen in de volksgezondheid.

Bekijk meer over:

Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: