Dark
Light

EYE geeft meer dan 150 historische films vrij

Auteur:
1 minuut leestijd

Still van een van de vrijgegeven films
Still van een van de vrijgegeven films
Filmmuseum EYE in Amsterdam heeft honderdvijftig historische films uit de eigen collectie vrijgegeven. De films zijn sinds deze week te bekijken op een eigen portal van het museum op de website Open Beelden.

Still van een van de vrijgegeven films
Still van een van de vrijgegeven films
De films zijn niet alleen gratis te bekijken maar ook beschikbaar gesteld voor hergebruik, bijvoorbeeld op Wikipedia. Het gaat om een serie vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullens.

Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden. Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse websites te bekijken. Op Open Beelden biedt het museum gebruikers de mogelijkheid ze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal. De collectie die EYE op de portal beschikbaar stelt zal de komende jaren groeien. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst.

150 vroege films

De collectie op Open Beelden bestaat uit films in het publieke domein en films van de firma Haghe Film, een van Nederlands grootste productiemaatschappijen in de eerste decennia van de vorige eeuw, die onder leiding stond van Willy Mullens. Van zijn hand komt nu een serie stedenfilms beschikbaar, die een panoramisch beeld geven van diverse Nederlandse steden voor promotionele doeleinden. Ook bevat de collectie zo’n dertig bioscoopjournaals, Spiegel van Nederland, die in de jaren vijftig wekelijks werden vertoond. De films van Haghe Film worden beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie.

De collectie bevat daarnaast circa zestig vroege Amerikaanse films, waaronder enkele van de oudste films uit de collectie (gemaakt rond de eeuwwisseling), films uit de jaren ’10 van onder andere D.W. Griffith en films van grote firma’s als Edison, Keystone en Universal. De selectie Amerikaanse films bestaat tot slot uit een groot aantal westerns en komedies. Deze laatste zijn deels ongeïdentificeerd, maar een aantal heeft beroemde acteurs van die tijd in de hoofdrol, zoals Mack Sennett, Larry Semon, Mabel Normand en Fatty Arbuckle.

Lees ook: Kangoeroegevecht leidde mede tot opkomst Nederlandse cinema

×