Dark
Light

Fictief boek over onderduiker Peter van Pels

Auteur:
2 minuten leestijd

Peter van Pels
Bij uitgeverij De Fontein is afgelopen week de vertaling van een fictief boek over de onderduiker Peter van Pels verschenen. Deze Van Pels was één van de acht onderduikers van Het Achterhuis.

Een jaar geleden ontstond er in Amerika en Groot-Brittannië enige ophef over dit boek van Sharon Dogar. Dit onder meer nadat Buddy Elias, een volle neef van Anne Frank, kritiek had geuit. Volgens Elias leek Anne Frank helemaal niet op de Anne zoals die in het boek werd neergezet.

In het fictieve boek wordt onder meer geschreven over een opbloeiende romance tussen Peter van Pels en Anne Frank. Kort na haar opsluiting schreef Anne Frank verliefd te zijn op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelde echter of het echte liefde was of dat het voortkwam uit het feit dat beide jongeren niemand anders hadden.

Dogars boek verscheen in Engeland onder de titel Annexed, the powerful story of the boy who loved Anne Frank en zorgde, vanwege de beschrijvingen over de liefde van Peter en Anne, dus voor enige ophef. De vorige week bij De Fontein uitgekomen vertaling heeft een iets minder uitgesproken titel: De jongen in het Achterhuis, Het indrukwekkende en ontroerende verhaal van Peter van Pels.

Peter van Pels (1926-1945) dook in juli 1942 samen met zijn ouders onder in het Achterhuis. Hij leefde daar vervolgens twee jaar. Na het verraad werd hij overgebracht naar Auschwitz waar hij de eerste selectie overleefde. Kort voor de Russen bij Auschwitz aankwamen moest hij naar het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen lopen. Daar overleed hij op 5 mei 1945.

De jongen in het Achterhuis draait om de vraag hoe het voor Peter van Pels moet zijn geweest om ondergedoken te zitten in het Achterhuis en daar contact te hebben met Anne Frank. Auteur Sharon Dogar:

“Schrijvers mogen niet spelen met de feiten van de Holocaust, maar wat we wel kunnen doen is ons proberen voor te stellen hoe het tussen de mensen in het Achterhuis is gegaan – en hoe ze over elkaar gedacht kunnen hebben.”

Dogar beschrijft het leven in het Achterhuis vanuit het gezichtspunt van Peter van Pels en volgt hem naar de concentratiekampen Auschwitz en Mauthausen. De auteur brengt later deze maand een bezoek aan Nederland. Op 21 april is ze te gast bij een debat in Amersfoort waar haar boek wordt besproken met middelbare scholieren uit klas 4, 5 en 6.

Boek: De jongen in het Achterhuis – Sharon Dogar

Sharon Dogar over haar boek:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×