Dark
Light

Filmmuseum EYE vindt lang vermist Brits meesterwerk

Auteur:
1 minuut leestijd

Still uit 'Love, Life and Laughter'
Still uit ‘Love, Life and Laughter’
Het Amsterdamse museum EYE heeft in de eigen collectie het lang vermiste Britse meesterwerk Love, Life and Laughter uit 1923 gevonden. Het museum heeft dat woensdag bekendgemaakt.


De film stond volgens het museum hoog op de Most Wanted-lijst van het British Film Institute (BFI). De nitraatkopie die in de collectie van het EYE is gevonden, maakt deel uit van de inventaris van een voormalige bioscoop in Hattem, vlakbij Zwolle. De Engelse pers prees de film in de jaren twintig van de vorige eeuw als ‘een triomf’, ‘een klassieker’ en ‘een meesterwerk’.

Love, Life and Laughter wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Britse stille film. De hoofdrol werd gespeeld door Betty Balfour, de Britse ‘Queen of Happiness’, de meest succesvolle Britse actrice van de jaren 20, ook wel bekend als het Britse antwoord op Mary Pickford. Slechts één andere film van Pearson is bewaard gebleven.

De film werd afgelopen vrijdag ontdekt in de collectie van EYE, tijdens het catalogiseren van een schenking uit november 2012. De kopie maakt deel uit van een aantal filmblikken uit de inventaris van Bioscoop Theater De Vries in Hattem. Deze bioscoop was slechts drie jaar open, van 1929-1932. Toen de inventaris in 2012 dreigde te worden weggegooid, ontfermde een werknemer van een lokaal tv-station, Gerhard van der Worp, zich over het onbekende filmmateriaal en bracht het naar EYE. De gevonden, getinte kopie heeft Nederlandse tussentitels, en blijkt na eerste inspectie in goede staat te verkeren.

EYE heeft al vaker verloren gewaande meesterwerken teruggevonden in de collectie, zoals in 2005 Beyond the Rocks en in 2012 De Bertha, en recent zijn er unieke exemplaren van Amerikaanse films teruggevonden die National Film Preservation Foundation gaat restaureren.

Bryony Dixon, curator stille film BFI National Archive:

“Dit is een belangrijke ontdekking. Niet alleen speelt Betty Balfour de hoofdrol, de grootste vrouwelijke ster uit de stille periode, ook is het een zeldzaam voorbeeld van het werk van George Pearson, een van Engelands meest getalenteerde regisseurs uit die tijd, wiens Eerste Wereldoorlog-drama Reveille ook op de BFI’s Most Wanted-lijst staat.”

Eye: dit is een gouden vondst

×