Francisco Pizarro, ontdekkingsreiziger en conquistador

Veroveraar van het Inca-rijk
2 minuten leestijd
Francisco Pizarro
Francisco Pizarro

Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador. Francisco Pizarro werd op 16 maart 1476 geboren in het Spaanse stadje Trujillo. Dit als de onwettige zoon van de adellijke Gonzalo Pizarro Rodriguez de Aguilar en Francisca González.

Francisco Pizarro (1476-1541)
Francisco Pizarro
Rond het jaar 1507 vertrok hij naar West-Indië waar hij zich verenigde met Hernando de Luque en Diego de Almagro. De mannen hebben het plan samen naar het zuiden te reizen in de hoop nieuwe gebieden te ontdekken. Rond 1526/1527 bereiken ze de kusten van Ecuador en Peru.

Pizarro had toestemming nodig van de Spaanse koning om Peru te veroveren en reisde daarom naar Spanje. Koning Karel V benoemde hem in 1529 tot stadhouder van het nog te veroveren gebied.

In 1531 is Pizarro klaar om het gebied te veroveren. Hij vertrekt met drie schepen en 180 krijgslieden. In Panama aangekomen voegen zich 160 mannen geleid door Hernando de Soto bij de expeditie. In 1532 vestigden Pizarro en zijn mannen zich in het dal van Tangarora en stichtten ze de nederzetting Piura. Met 168 volgelingen trokken de leiders van de expeditie op 24 september datzelfde jaar naar Cuzco, vastbesloten het Inka-rijk te veroveren. Pizarro en zijn mannen hoopten gebruik te kunnen maken van een burgeroorlog bij de Inka’s die ontstaan was door onenigheid tussen de broers Atahualpa en Huáscar.

Gevangenname van Atahualpa (Pierre Duflos, ca. 1760)
Gevangenname van Atahualpa (Pierre Duflos, ca. 1760)

De Spanjaarden slaagden erin diep door te dringen in het Inka-rijk. Op 15 november bereikten ze Cajamarca, een stad in Peru op 2650 meter hoogte in het Andes-gebergte. Het grootste verzet van de Inka’s was gebroken toen de als god vereerde Atahualpa, die de strijd met zijn broer inmiddels had gewonnen, gevangen was genomen. Pizarro had de Inka-keizer een vrijgeleide beloofd als deze naar Cajamarca wilde komen voor een gesprek. Voor de Inka’s was een belofte heilig en Atahualpa reisde daarop naar de stad. Daar aangekomen werd hij echter direct gevangen genomen en zijn dienaren werden gedood.

In de hoop vrij te komen bood Atahualpa de Spanjaarden een fortuin in goud en zilver aan. Hij beloofde in ruil voor zijn vrijheid onder meer een kamer van zeven bij vijf meter volledig met schatten te vullen. Pizarro ging gretig op dit aanbod in waarop uit alle hoeken van het rijk schatten werden verzameld. De conquistador hield zijn belofte echter niet. Hij liet Atahualpa in 1533 ter dood brengen. De verovering van de rest van het Inka-rijk was hierna een vrij eenvoudige zaak. Pizarro reisde naar de Inca-hoofdstad en installeerde daar een stroman op de troon, een familielid van Huáscar.

Pizarro’s naam is verbonden aan enkele van de meest meedogenloze daden van de Spaanse veroveraars. Hij overleed op 26 juni 1541 in Lima. In zijn geboorteplaats Trujillo is op het Plaza Mayor een standbeeld van hem te vinden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×