In Leeuwarden is zaterdagavond het geboortehuis van de Nederlandse danseres Mata Hari (1867-1917) door brand verwoest.
In Leeuwarden brak zaterdag aan het begin van de avond brand uit in een kledingwinkel. De brand sloeg over naar andere panden. Ook het geboortehuis van Mata Hari werd verwoest.
Mata Hari werd op 7 augustus 1876 geboren in het pand, onder de naam Margaretha Geertruida Zelle. Ze groeide er op in een rijke familie en trouwde op negentienjarige leeftijd met Rudolph MacLeod, een beroepsofficier uit het Nederlands-Indische leger met wie ze een paar jaar later naar Nederlands-Indië vertrok. In 1902 keerde Mata Hari terug naar Nederland en kort hierna werd het huwelijk ontbonden.
Mata Hari reisde alleen naar Parijs en werkte daar als naaktdanseres. Als artiestennaam gebruikt ze vanaf dat moment de naam ‘Mata Hari’, wat Maleis is voor ‘Oog van de dag’. De Nederlandse danseres was succesvol. Niet alleen door haar dansen. Ze verhuurde zich ook als courtisane (prostituee in voorname kringen) en was ook daarin gewild.
De Friezin zou in tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrikt zijn geraakt in een spionageweb. Voorjaar 1916 kwam ze in contact met de Duitse inlichtingendienst die haar als codenaam Spionne H21 gaf. Ze kreeg van de inlichtingendienst een voorschot van 20.000 francs en vertrok met dat geld naar Parijs. Daar werd ze verliefd op een Russische officier en hierna werd ze door de Franse inlichtingendienst gevraagd om voor hen als spionne te werken. Haar rol als dubbelspion zou haar op den duur fataal geworden zijn. Zowel de Duitsers als de Fransen wantrouwden haar. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in Parijs gearresteerd. Nederland diende tevergeefs een gratieverzoek in.
Na een kort proces werd Mata Hari in 1917 in Frankrijk ter dood veroordeeld. De executie werd op 15 oktober van dat jaar voltrokken. Mata Hari’s laatste woorden zouden zijn geweest:
Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.
Voor Mata Hari’s geboortehuis in Leeuwarden is een standbeeld van de danseres te vinden.
Bekijk ook: Foto’s van Mata Hari