Dark
Light

Geen ‘dikke mensen’ meer in erewacht Waalsdorpervlakte

Auteur:
1 minuut leestijd
Bourbonklok op de Waalsdorpervlakte (cc -JvL)
Bourbonklok op de Waalsdorpervlakte (cc -JvL)

De Vereniging Erepeloton Waalsdorp heeft besloten dat dikke mensen niet meer in de erewacht mogen staan tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Dat meldt Omroep West.

Op de Waalsdorpervlakte werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zeker 250 mensen geëxecuteerd. Jaarlijks wordt hier op 4 mei een herdenking gehouden met een erewacht van zes personen, bij een grote Bourdonklok. Deze sobere herdenking trekt jaarlijks veel bezoekers en wordt ook rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Klachten

Bij de vereniging blijken klachten te zijn binnengekomen over “te dikke” mensen in de erewacht. Niet alleen van toeschouwers ter plekke, maar ook van televisiekijkers. Omdat dit af zou leiden van de herdenking, heeft men nu besloten corpulente mensen te weren. In de verenigingsnotulen van 9 maart 2017 staat:

“Een aantal leden van de erewacht begint een te fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur, een andere taak moeten geven.”

Omroep West sprak met Bas Jongeneel, een van de geweerde leden van het erepeloton. Hij verwacht nu ingedeeld te worden bij de cateringafdeling en vraagt zich af welke grens men precies trekt. “Wat is een te fors postuur?”

Discrimineren

Zijn vrouw is ook niet over het besluit te spreken:

“In Nederland mag je niet discrimineren, maar juist een vereniging die onze oorlogshelden herdenkt, zet mensen met een in hun ogen wat dikkere buik weg.”

Lees ook: De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×