Dark
Light

Geld voor restauratie oude kaart Zuiderzeedijk

Auteur:
1 minuut leestijd

De kaart uit 1754 van de Zuiderzeedijk (detail, klik voor een vergroting) – Foto: Nieuw Land
Nieuw Land Erfgoedcentrum gaat een kaart van de Zuiderzeedijk tussen Amsterdam en Weesp uit 1754 laten restaureren. De restauratie is mogelijk dankzij de financiële steun van de Vrienden van Nieuw Land.

Het zorgvuldig inpakken voor vervoer van de kaart – Foto: Nieuw Land
De kaart verkeert in slechte conditie en zal daarom worden schoongemaakt. De verkleuringen door de lijm worden ook verminderd en daarnaast wordt de montage verbeterd. Nieuw Land Erfgoedcentrum gaat de gerestaureerde kaart gebruiken in de tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van dijkbouw in het IJsselmeergebied. Die tentoonstelling is vanaf eind 2012 te zien.

André Geurts, conservator van Nieuw Land:

“De kaart is zeer bijzonder, maar voor een tentoonstelling is het noodzakelijk dat het document wordt schoongemaakt. Hij bestaat nu uit verschillende stukken, die slordig aan en op elkaar zijn geplakt, bovendien zijn de kleuren niet helder door lijmresten en moet de kaart worden losgeweekt van het zuurhoudende karton waarop het is vastgemaakt.”

Op de kaart is de indeling van het vroegere Hoogheemraadschap Zeeburg en Diemerdijk te zien. Er staan enkele afbeeldingen op, zoals dat van een palenscherm. In de achttiende eeuw was dat de meest gebruikte dijkvorm van Nederland. Daarom krijgt deze kaart straks ook een prominente plek krijgt in de Nieuw Land-tentoonstelling over dijkbouw.

De kaart is gemaakt door tekenaar en graveur Jan Wandelaar (1690-1759). Tussen 1727 en 1754 verschenen er verschillende edities van. Het exemplaar van Nieuw Land behoort tot de jongste uitgave en is met de hand ingekleurd. De kaart is zeer gedetailleerd en vermeldt de namen van de grondeigenaren tussen Amsterdam en Weesp. Daarnaast zijn heraldische wapens afgebeeld van waterstaatkundige districten en bestuurders.

De Vrienden van Nieuw Land steunen de restauratie met achtduizend euro. De restauratie wordt uitgevoerd door Atelier Sterken in Beekbergen en duurt zeker tot oktober dit jaar.

×