Gemeente wil geen struikelstenen in Westerbork

1 minuut leestijd

Stolpersteine in Glanerbrug – Foto: CC/Gerardus
De gemeente Midden-Drenthe, waar ook het dorp Westerbork onder valt, werkt niet mee aan de plaatsing van struikelstenen. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al genoeg aandacht besteed aan voormalige inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Stolpersteine in Tiel – Foto: CC/Gerardus
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam enkele jaren geleden op het idee om zogenaamde stolpersteine (struikelstenen) te maken. Die worden voor de deuren gelegd van burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd. In Duitsland zijn inmiddels al duizenden van deze stenen geplaatst en ook in landen als Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië zijn ze inmiddels te vinden.

In Nederland liggen ook veel struikelstenen. In meer dan zeventig plaatsen in ons land herinneren de stenen aan burgers die tijdens de oorlog werden weggevoerd en in concentratiekampen om het leven kwamen.

In het dorp bij voormalig concentratiekamp Westerbork komen de stenen als het aan de gemeente Midden-Drenthe ligt niet. Volgens de gemeente wordt er in het dorp al veel aandacht aan de oorlog besteed en daarnaast zou niet iedere bewoner op een struikelsteen zitten te wachten. Daarnaast zegt de gemeente ook een financiële afweging te hebben gemaakt:

“Want naast een deel van de aanschaf komt het onderhoud ook voor rekening van de gemeente.”

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zegt tegenover het Reformatorisch Dagblad verbaasd te zijn over de beslissing van de gemeente. Hij spreekt van een “onbegrijpelijk” besluit. Mulder zit in het comité van aanbeveling voor de stichting die zich hard maakt voor de plaatsing van de stenen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×