Dark
Light

Golden Globe voor beste film naar ‘Argo’

Auteur:
1 minuut leestijd

Argo

De film ‘Argo’ heeft afgelopen nacht de Golden Globes voor beste film en beste regie gewonnen. De film gaat over een geheime operatie van de CIA waarbij zes Amerikaanse diplomaten Iran uitgesmokkeld moesten worden tijdens de gijzelingsactie van 1979.

Hoofdrolspeler en regisseur Ben Affleck nam vannacht de Golden Globe voor beste film in ontvangst. Dat ‘Argo’ de prijs voor beste film win, is opvallend. Veel kenners hadden namelijk voorspeld dat de film ‘Lincoln’ van Steven Spielberg die prijs zou winnen.


Een bijzondere reddingsoperatie

In 1979 werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd door een groep militanten. Die wilden daarmee hun steun betuigen aan de nieuwe leider ayatollah Komeini. Tientallen Amerikanen werden vastgehouden. De gijzelingsactie escaleerde volledig en duurde in totaal 444 dagen. De gijzelaars werden uiteindelijk vrijgelaten nadat de Amerikaanse president Jimmy Carter was afgetreden.

De film Argo vertelt een vrij onbekend gebleven onderdeel van dit gijzelingsverhaal. Tijdens de gijzeling wist een groep van zes diplomaten namelijk te ontkomen. Zij hielden zich enige tijd schuil bij de Canadese ambassadeur. Op den duur werd het daar echter ook te gevaarlijk. De diplomaten moesten proberen het land uit te komen.

De CIA bedacht toen een gevaarlijk plan. De diplomaten zouden moeten doen alsof ze onderdeel uitmaakten van een Hollywood-crew die in Iran bezig was de film Argo te maken. Met valse paspoorten moesten de crewleden hierna proberen Iran uit te komen.

De hoofdrollen van de film over deze bijzondere CIA-campagne worden gespeeld door Ben Affleck, Bryan Cranston en Taylor Schilling.

Trailer van ‘Argo’

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×