Dark
Light

Gouden ridderorde uit 1559 blijkt modern toneelobject

2 minuten leestijd
De hanger - Collectie Gelderland
De hanger - Collectie Gelderland

Het was een van de topstukken van het Flipje en Streekmuseum in Tiel: een gouden hanger in de vorm van een ramsvacht uit 1559. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat deze ridderorde van het Gulden Vlies niet van goud is en ook niet uit de zestiende eeuw dateert. Het gaat in werkelijkheid om een toneelobject uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Familiewapen Vijgh (Publiek Domein - wiki)
Familiewapen Vijgh (Publiek Domein – wiki)
Het museum kreeg de hanger enkele jaren geleden in bruikleen van een Amerikaanse verzamelaar. Het object paste daar goed omdat hij eigendom zou zijn geweest van Tielenaar Claes Vijgh. Deze dijkgraaf en rechter werd in 1559 toegelaten tot de exclusieve orde van het Gulden Vlies, die als symbool een gouden ramsvacht heeft. Bij deze gelegenheid zou Vijgh de gouden hanger hebben ontvangen.

Onderzoek

Begin jaren 1970 vond een student van de Tuinbouwschool Warmonderhof de hanger tijdens een wandeling in Tiel, bij de ruïne van het kasteel van Vijgh. Zijn broer verkocht het aan een Amerikaan, die het in 2013 in bruikleen aan het Flipje en Streekmuseum gaf. In de periode hierna leende het museum de hanger verschillende keren aan andere musea zodat hij gebruikt kon worden bij tentoonstellingen. Op de site Collectie Gelderland is het voorwerp ook beschreven.

Museumdirecteur Alexandra van Steen bemerkte enige tijd geleden tijdens een inspectieronde echter dat er aanslag zat op het Gulden Vlies. Dat hoort niet bij gouden voorwerpen en dus besloot ze het object te laten onderzoeken. Conserverings- en restauratieatelier ArcheoCare concludeerde hierna dat het gewicht van de hanger te laag was om van goud te zijn. Nader onderzoek wees uit dat de hanger van messing is en niet is vervaardigd in de Middeleeuwen, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw bij Bijouterie du Spectacle in Parijs. Hij was oorspronkelijk in gebruik als toneelattribuut en kreeg later een dun laagje “goudverf uit een hobbywinkel”.

‘Gouden verhaal’

Het museum maakte het nieuws vandaag bekend en vindt het wel een mooi verhaal.

“We zijn een collectiestuk armer, maar een gouden verhaal rijker!”

Tot eind maar is de hanger samen met een identiek exemplaar uit Parijs te bewonderen in Tiel.

Lees ook: Orde van het Gulden Vlies – Ridderorde

Bronnen â–¼

-https://streekmuseumtiel.nl/
-https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/streekmuseumtiel/voorwerp-02372
-https://www.gelderlander.nl/tiel/zwaar-beveiligde-gouden-hanger-uit-1559-in-tiels-streekmuseum-blijkt-nep~a2d2f06b/
-https://www.archeocare.nl/actueel/
×