Dark
Light

Griekse coalitie wil geld Tweede Wereldoorlog terugeisen

Auteur:
1 minuut leestijd

Duitse soldaten in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog - Foto: CC / Bundesarchiv
Duitse soldaten in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog – Foto: CC / Bundesarchiv
De Griekse radicaal linkse coalitie Syriza wil als het aan de macht is miljarden euro’s van Duitsland terug gaan eisen. De politieke groepering vindt dat Duitsland het geld moet terugbetalen dat Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog onder dwang werd geleend.


Alexis Tsipras, de voorzitter van Syriza, heeft dat vrijdag gezegd. Volgens Tsipras is Griekenland geld schuldig aan Duitsland, maar geldt dat omgekeerd ook. “Het uur van de afrekening komt”, aldus de politicus.

Griekenland verstrekte in 1942 een lening van 3,5 miljard dollar aan nazi-Duitsland. Dit geld is nooit terugbetaald en volgens sommige Griekse berekeningen zou het uitstaande bedrag inmiddels zijn opgelopen tot veertig miljard euro.

VN-tribunaal

Een jaar geleden dreigde Griekenland nog om bij het VN Tribunaal in Den Haag nieuwe herstelbetalingen eisen voor de bezetting door de nazi’s. De Duitsers zouden het momenteel noodlijdende Griekenland miljarden euro’s verschuldigd zijn vanwege de ravage die is aangericht en de grondstoffen die zijn meegenomen.

In de Tweede Wereldoorlog hadden de Grieken zwaar te lijden onder de Duitse bezetting. Hele dorpen werden uitgemoord door de nazi’s en grondstoffen werden gestolen. In Athene stierven mensen de hongerdood. Na de oorlog is de oorlogsschuld nooit betaald, zeggen de Grieken.

Gerelateerde boeken:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×