Een papieren kunstwerk uit 1746

Aangekocht door Groninger Museum
1 minuut leestijd
Een papieren kunstwerk uit 1746 (Afb: Groninger Museum)
Een papieren kunstwerk uit 1746 (Afb: Groninger Museum)

Het Groninger Museum heeft op een kunstbeurs in Brussel een papieren kunstwerk uit 1746 gekocht. Dat heeft het museum woensdag bekendgemaakt.

Jan Sichterman (Philip van Dijk , 1745)
Het gaat om een werk van geperst papier dat gemaakt werd ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman (1692-1763) en diens echtgenote vrouw Sibilla Volkera Sadelijn (1699-1781). Het werk is in 1746 gesigneerd dor ene C. Koster. Onduidelijk is echter nog wie deze kunstenaar was. Op het werk is zijn de familiewapens van het echtpaar Sichterman te zien, evenals een VOC-schip, twee engelen en enkele vazen.

Jan Sichterman was in dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en keerde na zijn carrière in de Oost als zeer rijk man terug naar zijn geboortestad Groningen. Sichterman ging wonen in een monumentaal pand aan de Ossenmarkt dat hij tijdens de laatste jaren van zijn verblijf in Indië had laten bouwen.

Het Groninger Museum heeft in de loop der jaren al verschillende voorwerpen uit de verzameling van de vooraanstaande 18de-eeuwse Groninger weten te bemachtigen. Veel uit zijn verzameling is na zijn dood verkocht en verspreid geraakt, maar delen van het Sichterman-porselein bevinden zich nu in de collectie van het Groninger Museum. Vorig jaar kocht het museum op een veiling in Londen nog een zilveren troffek, die gemaakt werd als herinnering aan de eeste steenlegging van het huis van Sichterman.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×